Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 klasszikus karácsonyi aprósütemény - a hókiflitől a habcsókig

A karácsonyi előkészületek egyik előfutára a keksz. Ez az, ami a Mikulás virág és az adventi koszorú beszerzését követően a legelőször elkészül a konyhánkban. Csendben bízunk benne, hogy fémdobozba rejtve akár karácsonyig is kihúzza, de aztán úgyis minden adventi vasárnap a konyhában talál minket, ahol épp a következő adag kekszet sütjük.

Természetesen nem feltétlen kell ennek így lennie, vannak fifikás háziasszonyok és aszkéta családok, de azért a karácsony érkeztéig van idő, hogy különféle finom kekszeket készítsünk és kóstoljunk.

Mézeskalács

A mézeskalács az ünnep keksze, ehhez kétség sem fér. Nem is kell a kekszbe harapni, az illata, a formája, a díszei mind-mind azt üzenik az agyunknak: igen, elérkezett a karácsony. Mézeskalácsból minden családnak van egy tuti receptje, de sok esetben nem is a puhaságon van a hangsúly, hanem a szuper – a család legifjabb tagjai által készített – díszítésen.

Mézeskalács receptválogatást itt találsz >>>
Hókifli

A hókifli titka nagyjából ugyanaz, mint a mézeskalácsé, néhány nap után porhanyóssá és ellenállhatatlanul finommá válik. Elkészítése macerásabb, mint azt az alapanyaglista sejtetni engedi, jól összeállított omlós tésztára és rutinos kézre van hozzá szükség.

Vajas keksz

A vajas keksz jó alapja lehet bármilyen kiszúróformával, sütipecséttel készített finomságnak. A liszt egy részt kiválthatjuk csonthéjasokkal, fűszerezhetjük kedvünk szerint és bizony a vajas keksz is meghálálja, ha néhány napnyi önmegtartóztatásra bírjuk a környezetünket.

Linzerkarika

Az omlós tésztában megbújó szilva- vagy baracklekvár ellenállhatatlanná teszi ezt a süteményt. Linzerkarika egy falatba zárva. Elkészítése kissé pepecs, de rengeteg elismerő, morzsáló hümmögés gyűjthető be vele. Szintén sokáig eláll, ha kellően el van dugva.

Habcsók

Ma már ritkán kerül a fára, de a mézeskalácshoz hasonlóan ez a falatnyi édes, ropogós hab is az ünnepi kínálat szerves részét képezi. Forró csokoládéhoz, kávés italokhoz ideális   kiegészítő.

KARÁCSONYI RECEPTEKET ÉS Az ünnephez kapcsolódó CIKKEKET A KARÁCSONY ROVATUNKBAN TALÁLSZ! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss