Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 szuper finom, kívül roppanós, belül puha habcsók

default user icon
MME
Karácsony közeledtével egyre többen keresik, kutatják a legjobb, legfinomabb habcsók recepteket. Igazi cukorbomba, mégis elképzelhetetlen az ünnep nélküle. Mutatjuk a mi kedvenceinket!

A cukorral felvert tojásfehérje egyszerű, de nagyon finom desszert. Egyszerűségéből fakadóan viszonylag nagy múlttal bír, és bár sok legenda kering a keletkezése körül, eredete szinte kifürkészhetetlen. A habcsók a legjobb dolog, ami a tojásfehérjével történhet és erre már több száz évvel ezelőtt rájöttek. 

Habcsók Angliából és Franciaországból

Az angoloknál egy bizonyos Lady Elinor Fettiplace vetette először papírra a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéből készített sütemény receptjét a 17. század elején, ami aztán 1986-ban nyomtatott formában is megjelenhetett, mint az Erzsébet-kori angol konyha hiteles krónikája.

XIV. Lajos uralkodása idején, a királyi konyha egyik szakácsának, François Massialot-nak, 1692-ben megjelent szakácskönyvében is megtalálható már a sült, felvert tojásfehérje, azaz a habcsók.

Tíz évvel a francia kiadás megjelenése után már Angliában is kapható volt Massialot angolra fordított szakácskönyve, amiben már a meringue szót (ejtsd: möreng) használja a habcsókra, amit aztán elterjedt az angoloknál, s kis változtatással megjelent jó néhány európai nyelvben.

minden, ami habcsók

A nagyobb lélegzetvételű habcsókfajták mellett manapság az igazán apró habcsókok reneszánsza dívik. A macaron története is egyidős a habcsókéval. A bonbonokat leköröző töltött finomságok francia karrierje a legendák szerint Medici Katalinnak köszönhető, aki a II. Henrikkel kötendő házassága révén meghonosította az olasz konyhaművészet néhány elemét a franciáknál.  A mandulaliszttel készített aprócska pasztillák hamar népszerűvé váltak, de a ma ismert formájukat csak az utolsó 100 évben nyerte el.

A macaron olasz megfelelőjének tekinthető amaretti a macaronnál karakteresebb mandulaízzel bír. Az olasz amarettit főleg likőrökhöz, kávékhoz kínálják, pudingok, fagylaltok mellé adják, illetve összetörve süteményekbe is szokták tenni, afféle ízesítőként vagy extra textúra gyanánt. A reneszánsz ideje óta létező sütemény a mai napig igen kedvelt, s – úgy, mint a macaront - ezt is gyakorta összeillesztik.

Íme, a mi kedvenc habcsók receptjeink!

HABCSÓK, AMI BIZTOSAN SIKERÜL>>> 

HABCSÓK (ALAPRECEPT)>>> 

POFONEGYSZERŰ KÓKUSZOS HABCSÓK>>> 

ÉTCSOKOLÁDÉS HABCSÓK>>> 

SZÍNES HABCSÓKOK (MERINGUE)>>> 

Ezek is érdekelhetnek