Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ratatouille, nizzai saláta és társai: 5 kihagyhatatlan provence-i finomság!

5 kihagyhatatlan finomság a nizzai salátától a marseille-i hallevesen át a leghíresebb aix-i édességig.

A napfényben fürdő Dél-Franciaország konyhájának jellemző alapanyaga a sok gyümölcs és zöldség, a tengeri hal és az olívaolaj. A friss fűszernövényekkel ízesített ételek egész évben a nyaralás hangulatát idézik, ráadásul felettébb egészségesek. Leveseket a piacokon, halételeket a kikötőkben is kínálnak.

1. Tapenade

Az éttermekben gyakran rendelés nélkül is kihozzák az előételként, pirítóssal fogyasztandó krémes kencét. Zöld vagy fekete olajbogyó, olívaolaj és kapribogyó az alapja, amelyet szardellával, fűszernövényekkel, fokhagymával, citromlével vagy konyakkal ízesítenek. Borozáshoz is kitűnő.


2. Nizzai saláta

Az előételként és könnyű nyári egytálételként egyaránt népszerű salade niçoise zöldsalátából, paradicsomból, roppanósra párolt zöldbabból, articsókából, olajbogyóból és kemény tojásból áll. Tonhaldarabokkal és szardellával koronázzák meg, hogy laktatóbb legyen.


3. Bouillabaisse

Marseille híres hallevesébe legalább háromféle halat tesznek, továbbá kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Számos változata ismert Provence-ban: van, ahol külön megfőzött burgonyával tálalják, máshol tintahallal feketére színezik.


4. Ratatouille

A mediterrán lecsó hozzávalói között minden esetben szerepel cukkini és padlizsán, amelyekkel Provence-ban gazdagabbá teszik a nálunk szokásos paradicsom-paprika-hagyma triót. A zöldséges egytálétel fűszerezéséhez friss bazsalikomot és kakukkfüvet használnak a petrezselyem mellett.


5. Callison

Ezt a mandulás édességet régen csak Aix-en-Provence-ban lehetett készíteni, szigorú előírások szerint: a darált mandulát elkeverték aprított sárgadinnyebefőttel, kandírozott naranccsal és cukorsziruppal, rizsostyára kenve a napon szikkasztották, majd cukros tojáshabbal lefedve hagyták megszáradni, mielőtt rombusz alakú formával kiszúrták. A krónikák szerint ez volt a fő csemege Jó René király esküvőjén 1473-ban és ezt kínálták az 1630-as pestisjárvány utáni hálaadó misén is. Vásárolhatsz belőle az 1920-ban alapított aix-i Confiserie du Roy René édességboltban, ahol olivette, olívazöld cukormázzal bevont mandula is kapható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss