Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 kérdés+5 válasz dietetikusunktól a tartós fogyásról!

Hogyan fogyj le a hasadról? Mennyit energiára van szüksége a szervezetednek? Mit tegyél, ha stressz hatására falási rohamok törnek rád? Dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita válaszol!
1. Étkezés nátriumhiány esetén

„A vérvétel eredményem szerint kicsit nátriumhiányos vagyok. Hogyan táplálkozhatnék úgy, hogy megfelelő legyen a nátriumszintem, mégse egyek túl sok sós ételt?”
SKA: A valódi kérdés az, hogy minek a tünete nálad a nátriumhiány? Okozhatja ugyanis fokozott izzadás (sok és erőteljes sport), hányás, hasmenés és fokozott vizeletürítés is. Remélem, nem szedsz vizelethajtót! A nátrium fontos szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásában, a sav­bázis egyensúly fenntartásában, az ideg­ és izomműködésben. Napi ajánlott mennyisége 5­15 g között van, egyéntől függően. A táplálkozás során nátriumtartalmú vízzel, illetve fokhagyma, zeller, banán, gesztenye, húsok és halak fogyasztásával pótolható. Ugyan akkor figyelj arra, hogy a késztermékek és a sajtok nátriumtartalma kiugróan magas, ami hozzájárulhat a szív­ és érrendszeri betegségek kialakulásához.

3 diétacsapda, amit érdemes elkerülni >>> 

2. Stressz miatti jojóeffektus

„Nemrég az idegeskedéstől lefogytam 8 kilót, de aztán megnyugodtam, és 6 kiló visszajött. Sajnos, a magasságomhoz képest így is túlsúlyos vagyok. Hogyan érhetném el, hogy a maradék 2 kilót ne hízzam vissza, sőt, tovább fogyjak?”
SKA: Idegeskedés helyett például tusolj egyet, valamint csökkentsd a napi édességadagodat, és ideges falás helyett azt is lassan eszegesse meg. Egy kis szelet csoki bőven elég! Sokan a stressz levezetése érdekében sétálnak egy nagyot, vagy valami más mozgásformát választanak.

5 étel, amitől karcsúbb lehetsz! >>> 

3. Diéta ízületi gondoknál

„Ízületi panaszokkal küszködöm. Orvosnál már voltam, és arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen ételek segíthetik elő, illetve hátráltathatják a gyógyulást?”
SKA: Jó lett volna, ha leírod, hogy az orvos milyen diagnózist állított fel, mi lehet az oka a panaszodnak, illetve, hogy mely ízületekkel van problémád. Az ízületek megfelelő működéséhez fontos a normál testtömeg, hiszen minél több súlyt cipelünk, annál inkább megterheljük például a térd­ és a bokaízületet, így azok a kelleténél hamarabb kopnak el. Érdemes kerülni a túlzott hús­ és purinbevitelt, az utóbbi ugyan is lerakódik az ízületekben, jelentősen befolyásolva az ízületi panaszokat! Ha túlsúlyos vagy, mindenképpen ajánlott fogynod, de csak lassan óvatosan! A súlycsökkentést, épp a fentiek miatt, nem szabad fehérjedús étrenddel elérni. Ajánlott viszont az Omega­3 zsírsav bevitele, amit elsősorban halfogyasztással, illetve különböző készítményekkel tehetsz meg.

Tésztadiéta betartható mintaétrenddel >>> 

4. Fogyni pocakról...

„18 éves vagyok, 167 cm és 70 kg. A felesleg főleg a hasamon, a fenekemen és a combomon van. Hogyan tudnék lefogyni?”
SKA: Mivel a hölgyek nagy részénél hasonló a zsírszöveti felszaporodás helye, ezért hosszú évek tapasztalata alapján bátran ajánlom az alábbiakat. Mivel célzott helyről szeretnél fogyni, keresned kellene egy jó edzőt vagy gyógytornászt, aki összeállít neked egy mozgásprogramot, amely a has formálását segíti elő. Megfelelő étrenddel párosítva a mozgást garantált a siker! Személyes konzultációt javaslok egy dietetikussal, aki, miután táplálkozási anamnézist vesz fel, a te korodat, életritmusodat és igényeidet figyelembe véve alakítja ki az étrendedet. Ez a táplálkozási ajánlás akkor tökéletes, ha nemcsak a reális testsúlycsökkenést, hanem annak megtartását is lehetővé teszi! Mivel fiatal vagy, így a lehető legjobb időben kezdheted el formálni a testedet, és megtanulhatod az egészséges táplálkozás alapjait!

7 gyümölcs, amitől csinos leszel nyárra! >>> 

5. Mennyi zsírra van szükség?

„Egy 14 éves, 164 cm magas, 43 kg súlyú lánynak hány gramm zsírt és mennyi kalóriát kell bevinnie naponta a szervezetébe?”
SKA: Ez sok mindentől függ, például attól is, mennyit sportolsz és tanulsz naponta, mert ezek a tevékenységek is befolyásolják az energiaigényedet. Emiatt csak általánosságban tudok segíteni. A napi kalóriamennyiségedet a következő képlet alapján számolhatod ki: 1000+(100x az éveid száma)­200. A te esetedben ez 2200 kalória. A zsírigényed a napi kalóriamennyiséged kb. 30%­a, azaz 660 kalória, ezt osztjuk a zsír kalóriaértékével, azaz 9,1­gyel, így kb. 70­75 gramm zsírt kellene bevinned naponta. Azt ajánlom, hogy ez elsősorban növényi zsiradék legyen, azaz az ételeidet olajjal kellene elkészíteni, a kenyér megkenéséhez pedig margarint használj. Ezenkívül napi 1 teáskanál mogyoróféleség is belefér, a többi zsiradékot úgyis megeszed a tej­ és tejtermékek, a tojás és a húsok révén.

Olvass tovább diétákról itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss