Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 kérdés és válasz a hűtőtakarításról

A hűtő kitakarítása és tisztán tartása nem egyszerű feladat, fel kell rá készülni, meg kell tervezni, hiszen nem szerencsés például a hétvégi nagybevásárlás másnapjára időzíteni az eseményt. Tippjeinkkel segítünk a tervezésben és a kivitelezésben is!

1. Mivel fertőtlenítsük a hűtőt?

A hűtőszekrény belsejét, a rácsokat, a polcokat és az ajtórekeszeket évente két alkalommal, a leolvasztás után érdemes vízzel hígított ecettel vagy enyhe fertőtlenítőszeres vízzel átmosni, illetve szódabikarbónával beszórt nedves szivaccsal áttörölni, aztán egy tiszta, bevizezett  ronggyal alaposan lemosni, végül papírtörlővel szárazra törölni. Mielőtt ismét üzembe helyeznénk, nyitott ajtóval hagyjuk teljesen megszáradni, kiszellőzni.

2. Hogyan olvasszuk le?

Először is: minél több mindent fogyasszunk el a fagyasztóban és a hűtőben lévő élelmiszerek közül, hogy ne kelljen annyit pakolni. Ha ez nem megoldható, a takarítás idejére üzemeljünk be egy hűtőtáskát. Miután kiürítettük, áramtalanítsuk a frizsidert, és terítsünk elé száraz felmosórongyot a kicsöpögő víz felfogására. A mélyhűtőn levő jégréteget óvatosan kapargassuk meg, hogy felgyorsítsuk a folyamatot.

3. Milyen gyakran tisztítsuk?

Egészségügyi okokból a hűtő egészét érdemes folyamatosan tisztán és higiénikusan tartani, hiszen a család az innen kikerülő élelmiszereket és italokat fogyasztja el! Ehhez háromhavonta kisebb, félévente pedig teljes generálra van szükség.

4. Kívül vagy belül?

A készüléket nemcsak belül, hanem kívül is tisztán kell tartani. Gondoljunk csak arra, naponta hányszor fogjuk meg például a hűtő ajtaját! Nagyon fontos, hogy ezt a részt hetente lefújjuk fertőtlenítő spray-vel.

5. Miben tároljuk az ételeket?

A hűtő tisztán tartásához nagymértékben hozzájárulhat, ha megfelelően csomagolva tároljuk az élelmiszereket. A kifolyt ételmaradványokat azonnal töröljük le, hiszen azok a hideg ellenére is penészedésnek, romlásnak indulhatnak, majd átragadhatnak például a nem megfelelően becsomagolt sajtdarabra...

Ezek is érdekelhetnek

Friss