Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 jel, hogy nem eszel eleget a diéta alatt

default user icon
MME
Fogyni szeretnél, diétázol, edzőterembe jársz, a kilók mégsem mennek le rólad. Egyre fáradtabbnak érzed magad, a közérzeted is rossz. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, bármilyen furcsán is hangzik, lehet, hogy nem eszel eleget.

Amikor az ember elkezd fogyókúrázni, gondosan számolgatja a kalóriát is. Egy átlagos testsúlyú nőnek 1500-2000 kalóriára van szüksége a súlya megőrzéséhez. A szakemberek szerint ha valaki fogyni szeretne, akkor maximum naponta 500 kalóriával kell kevesebbet ennie. Viszont ha napi 1200 kalóriánál kevesebb visz be valaki a szervezetébe, az már veszélyes lehet. Ha nem eszel eleget, annak több jele is van.

Kimerültség

Ha túl kevés kalóriát fogyasztasz a fáradtság elkerülhetetlen. Az energiahiány nemcsak akkor jelentkezik, ha sportolsz, hanem napközben a mindennapi rutinban is. Sokan koffeines itallal próbálnak ilyenkor úrrá lenni a fáradtságukon, de ezek sosem helyettesítik azt az energiát, amit  kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással érsz el.

lelassul az anyagcsere

Ha a tested nem kap elég kalóriát, akkor a saját tartalékaihoz nyúl és nemcsak a zsírból, hanem az izomból is veszítesz. Az izomveszteség hatására lelassul az anyagcsere. 

leesik a vércukorszint

Az, ha keveset eszel befolyásolja a vércukorszintet is. Ha nem jut a szervezet elegendő tápanyaghoz, akkor a vércukorszint leeshet. A hipoglikémia súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, amivel okvetlenül orvoshoz kell fordulni.

Gyengül az immunrendszer

Köhögsz, folyik az orrod, állandóan megfázol? Az immunrendszerünknek szüksége van szénhidrátokból, a fehérjéből és a zsírból származó makro-tápanyagokra. Ha nem adsz ezekből elegendőt a szervezetednek, az immunrendszered nem lesz elég erős ahhoz, hogy leküzdd a betegségeket.

Felborul a hormonháztartás

Több tanulmány is kimutatta, hogy a drasztikusan alacsony kalóriatartalmú étrend növeli a szervezet kortizol szintjét. A kortizolt stressz vagy túlélési hormonnak is nevezik. Ha a kortizolszint magas, megzavarhatja a hormonháztartás egyensúlyát. Alacsonyabban működik a pajzsmirigy, ami lassabb anyagcseréhez vezethet. A kevés kalóriabevitel a nőknél menstruációs zavarokhoz is vezethet. 

FOGYNI AKARSZ? ENNYI SZÉNHIDRÁTOT KELL ENNED! >>> 

A 6 LEGGYAKORIBB OK, AMI MIATT NEM TUDSZ LEFOGYNI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss