A karfiol nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Igazi szuperélelmiszer, rengeteg jótékony hatással. Rokona a káposztának, a kelbimbónak és a brokkolinak. Feltehetően Kínában terjedt el, mégis inkább Európában lett népszerű. Különösen a téli időszakban ajánlott fogyasztása, mert jelentős a C-vitamin tartalma, de kálium, cink és vas is bőven van benne. A B12-vitaminon kívül a B-vitaminok összes fajtáját tartalmazza.
Egészségvédő hatásai
A karfiol vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszer és az idegrendszer működését. Szemed egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulását. A zöldség folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Segíthet vese- és hólyagproblémák esetén, csökkenti a vérnyomást. Nyersen rágcsálva a csontok egészségét is védi. Érdemes akkor is fogyasztanod, ha fogyókúrázol, ugyanis energiatartalma rendkívül alacsony, mégis teltségérzetet biztosít.
Hogyan válassz karfiolt?
A karfiol rózsája legyen szép fehér, szabályos és finom felületű, kemény. A frissesség jele a fejet körbevevő levelek frissessége is.
HOGYAN TÁROld?
A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karfiol 2-3 napig tárolható. Mosd meg, bontsd kis rózsákra, és tedd légmentesen záródó dobozba, így tovább eláll. Ez a virágzöldség könnyen fagyasztható, és így hat hónapig áll el. Fagyasztás előtt blansírozd a karfiolrózsákat, majd alaposan csepegtesd le!
És hogy milyen rakott karfiolt készíthetsz? Mutatjuk!
RAKOTT KARFIOL (A KLASSZIKUS RECEPT)>>>
SAJTOS-CSIRKÉS RAKOTT KARFIOL>>>
RAKOTT KARFIOL QUINOÁVAL>>>
DARÁLT HÚSOS RAKOTT KARFIOL>>>
TOJÁSOS RAKOTT KARFIOL PIRÍTOTT BACONNEL>>>