Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 isteni finom rakott karfiol ebédre

default user icon
MME
A rakott ételeket imádjuk, hiszen nincs velük sok munka, mégis nagyon finom, ízletes a végeredmény. Ha unod már a rakott krumplit vagy a rakott kelkáposztát, próbáld ki a karfiolos recepteket – biztosak vagyunk benne, hogy találsz közöttük az ízlésednek megfelelőt!

A karfiol nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Igazi szuperélelmiszer, rengeteg jótékony hatással. Rokona a káposztának, a kelbimbónak és a brokkolinak. Feltehetően Kínában terjedt el, mégis inkább Európában lett népszerű. Különösen a téli időszakban ajánlott fogyasztása, mert jelentős a C-vitamin-tartalma, de kálium, cink és vas is bőven van benne. A B12-vitaminon kívül a B-vitaminok összes fajtáját tartalmazza. 

Egészségvédő hatásai

A karfiol vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszer és az idegrendszer működését. Szemed egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulását. A zöldség folsavtartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Segíthet vese- és hólyagproblémák esetén, csökkenti a vérnyomást. Nyersen rágcsálva a csontok egészségét is védi. Érdemes akkor is fogyasztanod, ha fogyókúrázol, ugyanis energiatartalma rendkívül alacsony, mégis teltségérzetet biztosít.

Hogyan válassz karfiolt?

A karfiol rózsája legyen szép fehér, szabályos és finom felületű, kemény. A frissesség jele a fejet körbevevő levelek frissessége.

HOGYAN TÁROld?

A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karfiol 2-3 napig tárolható. Mosd meg, bontsd kis rózsákra, és tedd légmentesen záródó dobozba, így tovább eláll. Ez a virágzöldség könnyen fagyasztható, és így hat hónapig áll el. Fagyasztás előtt blansírozd a karfiolrózsákat, majd alaposan csepegtesd le!

És hogy milyen rakott karfiolt készíthetsz? Mutatjuk!

RAKOTT KARFIOL (A KLASSZIKUS RECEPT)>>> 

SAJTOS-CSIRKÉS RAKOTT KARFIOL>>> 

RAKOTT KARFIOL QUINOÁVAL>>> 

DARÁLT HÚSOS RAKOTT KARFIOL>>> 

TOJÁSOS RAKOTT KARFIOL PIRÍTOTT BACONNEL>>> 

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss