Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hiba, amit te is elkövetsz kézfertőtlenítés közben

default user icon
MME
A koronavírusos megbetegedések száma ismét növekszik, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy használhatjuk a lehető leghatékonyabban a kézfertőtlenítőnket. A következő bakikra érdemes nagyon odafigyelni!

1. DIY kézfertőtlenítőt használsz

A legtöbb házilag készített kézfertőtlenítő egyszerűen nem elég hatásos. A kórokozók terjedésének megállítása érdekében ugyanis legalább 70%-os alkoholtartalommal kell bírniuk a kézfertőtlenítőknek. Ha ennél kevesebb az alkoholtartalma az alkoholnak, amit a házi kézfertőtlenítő előállításához használtál, az nem lesz elég hatékony - írja a thekitch.com.

2. Nem használsz elég kézfertőtlenítőt

Ha csak egy borsónyi adag fertőtlenítőt nyomsz a tenyeredbe, az valószínűleg nem lesz elegendő. A lényeg, hogy mindkét kezedet be tudd vele kenni teljesen - a tenyeredet, a kézfejedet és az ujjak között is.

3. Nem várod meg, míg megszárad a kézfertőtlenítő

Ha nem szárad meg a kezeden a kézfertőtlenítő, lehet, hogy nem lesz elég hatékony. Érdemes minimum 20 másodpercig dörzsölni a kezeidet, miután rányomtad a fertőtlenítőt.

4. Koszos vagy zsíros kézre használsz kézfertőtlenítőt

Ahhoz, hogy a kézfertőtlenítő hatékonyan működjön, kellő mértékben érintkeznie kell a bőröddel. Ha koszos vagy zsíros a kezed, lehet, hogy ez nem fog maradéktalanul sikerülni. Ebben az esetben először ajánlott szappanos vízzel kezet mosni, alaposan megtörölni, majd utána használni a kézfertőtlenítőt.

5. Szappan és víz helyett használod a kézfertőtlenítőt

A szappan és a víz bizonyos helyzetekben hatékonyabb, mint a kézfertőtlenítő, ugyanis jobban képes eltávolítani egyes baktériumokat és vegyi anyagokat. Első sorban tehát érdemes szappannal és vízzel kezet mosni, és ha erre nincs lehetőség, csak akkor használni önmagában a kézfertőtlenítőket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss