Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hiba, amit rántotta sütés közben elkövethetsz

A tojásrántotta egyszerű és nagyszerű étel, akár reggelire, akár vacsorára. Azonban van néhány hiba, amit könnyű elkövetni az elkészítésekor. Mutatjuk, mik ezek.

A tojás helytelen tárolása

Az első lépés a tojások megfelelő tárolása a hűtőszekrényben. A tojástartó doboz nem csak azért jó, mert, ha abban tartjuk a tojásokat, nem éri őket baleset, nem repednek meg, hanem a különböző szagoktól is védi őket. Ugyanis, ha a tojást az erős szagú élelmiszerek mellé rakjuk, a héján keresztül is beszívja a szagukat.

A másik fontos dolog pedig az, hogy a tojásokat a hűtő belsejében kell tartani. A hűtőajtó polcai nem alkalmasak erre, még akkor sem, ha gyárilag tojástartó lett rajtuk kialakítva, mert itt túl meleg van és a tojás könnyen megromolhat.

Tojáshéjak az ételben

Sokan a tál belső oldalán törik fel a tojást. Ez egy egyszerű mozdulat, de nem praktikus, ugyanis így kerül bele a legkönnyebben a héj az ételbe. Akármilyen finom is lesz a rántotta, hamar elmegy tőle a kedvünk, ha ropog a fogunk alatt. Tehát ne a tálon törjük meg a tojást, hanem egy sima felületen és lehetőleg középtájon, mert az a leghatékonyabb.

Türelmetlenség

A rántotta gyorsan elkészíthető étel, de sokan még így is megpróbálják felgyorsítani a folyamatot, például úgy, hogy egyenesen a serpenyőbe rakják a tojást, pedig ahhoz, hogy finom legyen, fel kell verni, tényleg csak néhány perc és egy plusz tál, de megéri. A másik ilyen hiba, ha túl magas hőfokon sütjük a tojást, hogy gyorsabban kész legyen. Pedig az odaégett rántotta nem éri meg azt az egy-két perc spórolást.

Korai fűszerezés

A rántottát meg kell sózni, de ha ezt túl korán tesszük, akkor befolyásoljuk a sütési folyamatot és ízetlenebb, vizesebb állagú rántottát kapunk. Inkább akkor sózzuk meg és az esetleges egyéb fűszereket, mint például a paprika, is akkor adjuk hozzá, miután levettük a tűzhelyről.

Nem friss alapanyagok

A rántottát remekül felturbózhatod, például sajttal. Ám ehhez nem ajánlott csomagolt, előre szeletelt sajtokat használni, mert kiszárítják az ételt, inkább frissen reszelt sajtokat használjunk. Rakhatunk bele zöldségeket is, például petrezselymet vagy hagymát, de ezek szintén csak akkor dobják fel az ételt, ha frissek. Ha nem elég friss és finom, csak elrontja a rántottát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss