Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 indok, miért egyél minél több halat!

default user icon
MME
Ragyogóbb haj, szebb bőr, egészségesebb szívműködés, gondtalan hormonháztartás - ez jellemzi azokat, akik rendszeresen és megfelelő arányban biztosítják szervezetüknek az omega-3 zsírsavat. Érvek következnek, miért főzz a családnak hetente minimum kétszer halat!

A legújabb kutatások szerint az omega-3-bevitel hatására javult a gyerekek figyelme, koncentrálóképessége és memóriája, valamint jobb lett a felfogóképességük. Szedését már kora gyermekkortól ajánlják. Ám ahogy a gyerekekre, úgy a felnőttekre is jó hatással van az omega-3, ezért ezek a zsírsavak már fontos kiegészítői a táplálkozásnak. Legfőbb forrásuk a tengeri hal, amiből heti 200-300 g-ot ajánlott megenni. Ezzel szemben Magyarországon az átlagfogyasztás ennek kb. a nyolcada, tehát nyolcszor annyi halat kellene ennünk, mint eddig tettük, hogy biztosítsuk az optimális mennyiségű omega-3-bevitelt. Miért fontos omega-3-at fogyasztani? Mutatjuk!

1. JOBB FELADATMEGOLDÁS!

A legújabb kutatási eredmények szerint a tengeri halakban lévő omega-3 zsírsavak segítik a gyerekek agyának fejlődését, felnőtteknél pedig javítja a koncentrációt. Javul a feladatmegoldó képességünk, és amíg a gyerekek jobb tanulmányi eredményeket érhetnek el az iskolában, addig a felnőttek hatékonyabb munkavégzésre képesek, ha megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavhoz jut a szervezetünk.

Honnan tudod, hogy friss a hal? Jó-e a mirelit? Olvass tovább >>>

2. JAVÍTJA A GONDOLKODÁST!

Az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb hatása, hogy javítják a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését. Több fajtájuk van, az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik azokban az agyi folyamatokban, amin az intelligencia és az értelmi képességek alapulnak. Az omega-3-bevitel különösen fontos gyerekkorban, amikor a gyerekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb. 14 éves korig.

3. Segítenek a szívednek!

A korral együtt jár, hogy a szívünk gyengül, de az omega-3 zsírsavak alacsonyan tartják a triglicerid szintet, ezzel védik az erek rugalmasságát, segítik a vérkeringést, ezáltal javítják a vérnyomást. A vér jó keringése miatt hatásuk a test minden sejtjében jótékony.

4. Szebb bőr, csillogóbb haj!

A megfelelő mennyiségű omega-3 bevitellel javul a bőrünk állapota, feszesebbé, tisztábbá válik. Ahogy a hajunk is ragyogóbbá válik tőle. Ennek oka, a természetes gyulladáscsökkentő hatás, amely következménye, a jobb vérellátás, így ebből ered, hogy egészségesebbé és ragyogóbbá válik tőle a hajunk is.

5. Immunerősítés

Az omega-3 zsírsav erősíti szervezetünk immunrendszerét, ezáltal javul a hormonháztartásunk. Ezért sok esetben megfelelő arányú és mértékű omega-3 bevitellel megoldhatóak a női hormonproblémák. Sokan a látás javulásáról számolnak be: mivel a szemhez érkező vérellátás az omega-3 hatására javul, ezért a szem erősödik. Mivel testünkben minden mindennel összefügg, sorolhatnánk még az omega-3 jótékony hatását. Ami azonban még fontos: a szakértők úgy vélik, hogy az omega-3 zsírsavakat zsírokban gazdag halfélékből, növényi olajakból vigyük be szervezetünkbe, mert az efféle kapszulák felszívódása kérdéses, másfelöl azok hatására könnyen túladagolhatjuk szervezetünkben az omega-3-at. 

Így töltsd fel a vitamraktáradat őszre, télre >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss