Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hasznos tanács az őszi melankólia leküzdéséhez

default user icon
MME
Az ősz beköszönte hatással van lelki állapotunkra is, és nem feltétlenül jó hatással. A hulló falevelek ugyan csodás látványt nyújtanak, de mindannyian tudjuk jól, hogy a tél már a küszöbön áll, ezért kissé levertek, lehangoltak vagyunk.

Talán még nem olyan súlyosak a tünetek, mint a téli depresszió idején, de érdemes odafigyelnünk, és tennünk annak érdekében, hogy harmóniában teljenek mindennapjaink ebben a szürke, esős, hamar sötétedő időszakban is. A tünetek között lehet a lehangoltság, fáradékonyság, ingerlékenység, türelmetlenség is. Átveszik felettünk az uralmat a negatív gondolatok, nehezebben birkózunk meg a mindennapi stressz-el, amivel eddig simán felvettük a harcot.

Mit tehetünk ellene?

Séta a természetben

A hűvös reggelek, a melankólikus hangulat, és a párás idő ellenére, sokunk kedvenc évszaka az ősz. Gyönyörű színekben borul a természet körülöttünk, ezért a szabadban töltött idő, szintén javíthat hangulatunkon. Bár már nem süt olyan erősen a nap, mint egy-két hónappal ezelőtt, de még simán el tudunk csípni egy kis D-vitamin-t, ha elég időt töltünk a szabadban, mely szintén hozzájárul jó közérzetünkhöz.

Folyadékbevitel

Ugyan már nincs tikkasztó hőség, és ezért nem is érezzük, hogy túlzottan szomjasak lennénk, ennek ellenére nagyon fontos a rendszeres folyadékbevitel. Ha vízháztartásunk felborul, szervezetünk kiszárad, ezáltal csökken a fizikai és szellemi teljesítőképességünk. A víz továbbá hozzájárul a megfelelő vérnyomáshoz és vérkeringéshez, de az emésztésben is rendkívül nagy szerepe van.

Vitaminpótlás

Megfelelő étrenddel hozzájárulhatunk szervezetünk vitaminpótlásához, emellett azonban fontos az idény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Az őszi hangulathoz hozzátartozik a délutáni teázás is, ha tehát teát fogyasztunk, próbáljunk meg olyan növényekből készíteni a főzetet, melyek magas vitamintartalommal rendelkeznek, erre jó a példa a csipkebogyó, rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt.

Boldogsághormon

Fogyasszunk olyan ételeket, melyek segítik az endorfintermelést szervezetünkben. Ilyenek például a fűszeres, csípős ételek, vagy a csokoládé. Ez persze nem azt jelenti, hogy 5 tábla csokoládét be kell falnunk egyszerre, és azt sem, hogy mindenhez chili paprikát kell ennünk, fontos odafigyelni a mértékletességre egészségünk érdekében.

Sport

A testmozgás talán az egyik legjobb hangulatjavító módszer, nem csak a testet, de a lelket is élénkíti. Sportolás közben olyan vegyületek termelődnek az agyban, melyek segítenek leküzdeni a stresszt, ilyen például a szerotonin. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a rendszeres mozgás pozitív hatással van anyagcserénkre is, valamint segít megőrizni szívünk egészségét.

EDD MAGAD JÓKEDVŰRE! 7 KAJATIPP DEPRESSZIÓ ELLEN >>>

9 RECEPT, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD, AMÍG TART AZ ŐSZ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss