Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 különleges gasztroprogram a hétvégére

Verőfényes, nyári idő ígérkezik a hétvégére, amit érdemes a szabadban tölteni-s ha már hétvége, szerencsés lenne nem csak a programokat, de az étkezést is megoldani a helyszínen. Mindjárt 5 olyan programot is ajánlunk a hétvégére, ahol garantált a szórakozás, és a különleges, ínycsiklandó ételfelhozatal is!
Grill ’n’ chill hangulat

A foci-Eb döntője előtti két napon a Gellérthegy aljában alapozhatsz. A Gellért Söröző  raklapokkal, babzsákokkal és DJ-vel felszerelt teraszán grill- és barbecue falatokkal, faszénparázs fölött sütött húsokkal, pho levessel és más dél-vietnami ételekkel, ázsiai ihletésű steamboo-val és rusztikus brasserie fogásokkal kényeztetik ízlelőbimbóidat a legkülönfélébb kreatív konyhák képviselői. Kóstold meg a megújulása óta a sörkonyhára szakosodott házigazda malacpofás bruschettáját, a hideg leveseket, valamint a klasszikus streetfood kajákat: hot dogokat és mini gourmet hamburgereket is. Szomjoltónak a létező legfinomabb kézműves sörkülönlegességeket hűtik be erre az alkalomra, de válogatott kézműves borokat is kortyolhatsz. A belépés ingyenes, a panoráma pedig alapszolgáltatás.

Reneszánsz főzőshow Mátyás konyhájában

Július második hétvégéjén 32. alkalommal kerül sor a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra. A 14–15. század világát bemutató történelmi fesztivál alkalmából idén két napra megnyitják a visegrádi királyi palota reneszánsz konyháját, ahol a Mátyás Király Múzeum történészei és muzeológusai a középkori étkezési kultúrát bemutató főzőműsorokat tartanak. A régészeti és képi források alapján rekonstruált öltözéket viselő szakértők kizárólag a vizsgált korszakban is rendelkezésre álló eszközöket használnak fel az ételek elkészítéséhez: nyitott tűzhelyen, vasháromlábon, nyárson, szabad tűz felett, bográcsban, parázson és kemencében sütnek-főznek majd, mégpedig hiteles forrásból származó, több száz éves receptúrák alapján. A királyi konyhát 11 és 18 óra között tekintheted meg működés közben. A Borudvarban a visegrádi királytalálkozón részt vett uralkodókkal és kíséretükkel lakomázhatsz, továbbá láthatsz lovagi tornát is.

Ízek és izgalmak

A csütörtök óta tartó 21. Bajai Halfőző Fesztivál  csúcspontjának idén is a szombati halfőzés ígérkezik. Az előzetes felmérések szerint háromezerhez közelít a bográcsok, kondérok száma, és mintegy 10 tonna hal, 18 mázsa tészta, 10 mázsa hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül majd a bajaiak kedvence a város több pontján. Szabadtéri halászcsárdák, Nosztalgia Pálinka- és Borudvar, valamint Borsétány is várja a vendégeket. Szombaton 13 órakor Bede Róbert tart főzőshow-t és ételkóstolót a Petőfi-szigeten, másnap a Ficánka Családi Vasárnap kínál szórakoztató elfoglaltságokat a gyerekkel érkezőknek. Izgalmas családi program lehet a most átadott Kiserdő Kalandpark kipróbálása, és azok sem fognak csalódni, akiket a koncertek vonzanak az európai hírű gasztronómiai fesztiválra.

Az eredeti BAJAI HALÁSZLÉ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 
30 borász, 30 koncert

Tíz napon át ismét rozékkal és rizlingekkel szól a jazz Veszprémben, az Óváros téren. Július 8. és 17. között különleges gasztro-kulturális élményekben lehet részed a VeszprémFest  keretében 6. alkalommal sorra kerülő Rozé, Rizling és Jazz Napok idején. Az Óváros téri borfaluban a balatoni borrégió vezető pincészetei – Jásdi, Figula, Légli, Konyári, Laposa – mellett feltörekvő, kevésbé ismert borászatok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, a színpadon pedig esténként három zenekar ad ingyenes koncerteket. A rendezvény gasztronómiai kínálatából a hagyományos ételek mellől nem hiányoznak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt-, sonka- és csokoládékészítők termékei sem. A szervezők a foci szerelmeseire is gondoltak, így július 10-én koncert helyett a franciaországi Eb-döntőé lesz a főszerep az Óváros téren.

Jubileum az Érsekkertben

Július 7–10. között a helyieken és a környékbelieken túl turisták tízezrei érkeznek a hevesi megyeszékhelyre, hogy megkóstolják a környék legjobb nedűit. A XX. Egri Bikavér Ünnepen  harmincnál is több borászat és közel húsz étterem garantálja a páratlan borgasztronómiai élményt. Eger legnagyobb fesztiválján ott lesz a borvidék szinte összes jelentős borászata, több mint 100-féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé bor szerepel a kínálatban, a minőségi nedűkhöz pedig éttermek ajánlanak helyben készített, egyedi fogásokat. A fesztivál ételeit zsűrizik, és szombaton nevezik meg a győztest, amikor kihirdetik az idei Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is. A borgasztronómiai kínálaton túl a szervezők számos koncerttel és kiegészítő programmal, pl. traktorok és veterán járművek kiállításával, felvonulásával várják az érdeklődőket. A fesztivál területére ingyenes a belépés.

Ezek is érdekelhetnek

Friss