hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 furcsa tünet, ami refluxra utalhat

A gyomorégés, a túlzott gyomorsav-termelődés okozhat jellegzetes panaszokat, így az érintettek hamar megfelelő kezelésben részesülhetnek. Sok esetben viszont apróbb „kellemetlenségek” hívják csak fel a figyelmet arra, hogy nincs minden rendben odabent.

Étkezés vagy lefekvés után ég a gyomrod, a szegycsont mögött nyomás- és telítettségérzést tapasztalsz, mely fűszeres, csípős ételek hatására fokozódik – ezek a reflux jól ismert tünetei. A betegség azonban ennél szerteágazóbb panaszokat is okozhat! Dr. Németh Aliz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük, hogy milyen esetekben érdemes még a reflux irányába is vizsgálódni.

1. Rossz szájszag, savanyú szájíz

Kellemetlen leheletet több betegség is előidézhet, így ha ez az egyetlen panasz, még nem kell feltétlenül refluxra gondolni. Elhanyagolt szájhigiéné, szuvas, gyulladt fog, továbbá az étkezési szokások is közrejátszhatnak e panasz jelentkezésében. Fül-orr-gégészeti betegségek szintén állhatnak a háttérben, például krónikus arcüreggyulladás vagy mandulakő is okozhat rossz szájszagot. Ám ha a kellemetlen lehelethez jellegzetes savanyú szájíz is társul, esetleg gyakori böfögéssel kiegészítve, akkor már lehet refluxra gyanakodni.

2. Reggeli torokfájás

A savas gyomortartalom egészen a garatig feljuthat, így nemcsak a gyomor és a nyelőcső környékén, hanem a torok területén is problémát okozhat. Ha főként a reggeli időszakban, ébredés után jelentkezik torokfájás, az lehet a fekvő testhelyzet miatt fokozódó reflux tünete. A torokfájáshoz ilyenkor gyakran társul elhúzódó rekedtség.

3. Orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás

A torokfájás és a rekedtség mellett a fel nem ismert, kezeletlen reflux másik gyakori szövődménye a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és a sok esetben annak következtében kialakuló orrpolip. A savas gyomornedv jelenléte irritálja az orrnyálkahártyát, ami miatt tartós gyulladás alakul ki. Ennek következtében orrdugulás, hátsó garatfali csorgás és szövődményként orrpolip is jelentkezhet. A reflux felismerése ilyenkor azért különösen fontos, mert nagyon gyakran emiatt újul ki a műtétet követően az orrpolip.

4. Gombócérzés

A reflux által okozott légúti tünetek között meg kell említeni ezt is. Bár utalhat pajzsmirigybetegségre, kiválthatja a stressz, lehet fül-orr-gégészeti oka, de gyakran a reflux tüneteként jelentkezik a sok esetben elég nehezen körülírható panasz.

5. Rossz alvás, fáradtság

Fekvő testhelyzetben a savas gyomortartalom könnyebben visszaáramlik, ez okozhat alvászavart. Ennek jele lehet, ha nehezebben alszol el, éjszaka felébredsz, vagy alvás közben légzéskimaradás lép fel, azaz alvási apnoe jelentkezik. Sok esetben csak a nappali fáradtság hívja a figyelmet arra, hogy baj van. A reflux mikroébredéseket is okozhat, amikor az érintettek ténylegesen nem ébrednek fel, de az alvásuk felületes marad, a mélyalvási periódusok száma csökken, így az éjszakai pihenés nem tölti be eredeti funkcióját. Elegendő alvásidő mellett jelentkező tartós kialvatlanság esetén ez is állhat a háttérben.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss