Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 fura karácsonyi szokás a brit királyi családban

default user icon
MME
A brit királyi családnak is megvannak a karácsonyi hagyományai, némelyek évszázadokra nyúlnak vissza. II. Erzsébet és családja idén is a Sandringham kastélyában tölti az ünnepeket. A nagy karácsonyi lakomát december 25-én tartják majd. A menü évről-évre ugyanaz, de nem ez az egyetlen szokás, amihez ragaszkodnak.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg általában az ünnepek előtt néhány nappal elutazik a Norfolk megyében található Sandringham kastélyba, míg a család többi tagja december 24-én érkezik meg. A királyi család tagjai beleértve a legkisebbeket is, közösen díszítik fel a karácsonyfát. A brit királyi családban számos olyan hagyomány van, amelyekhez évek óta ragaszkodnak.

II. Erzsébet vicceket olvas

A királyi családban is imádják az úgynevezett cracker jokes-t, ami egy szaloncukor formára csomagolt papírtekercs, amelynek a lapjára valami viccet írtak. II. Erzsébet ragaszkodik ahhoz, hogy ő olvassa fel a vicceket. Sőt volt olyan, amikor a királynő maga írt 2 soros karácsonyi poénokat.

karácsonyi Focimeccs

Ezt a szokást Harry és Vilmos herceg vezette be a családba. II. Erzsébet unokái egymás ellen játszanak focimeccset a helyiekkel és a személyzettel. A mérkőzést karácsony napján rendezik és jótékony célra fordítják a bevételt.

Vicces ajándékok

A közhiedelemmel ellentétben a királyi család tagjai nem drága, extravagáns ajándékokkal lepik meg egymást. Legyen olcsó és minél viccesebb annál jobb - ez a szlogen II. Erzsébetéknél. Az elmúlt évek során számtalan vicces meglepetés került elő a csomagokból. Harry herceg egyszer egy zuhanysapkával lepte meg a királynőt, amire az volt írva, hogy "nem rossz az életem...". Míg Katalin évekkel ezelőtt egy "Neveld fel a barátnődet" gumibabát ajándékozott Harrynek, amely hatszorosára nő a vízben.

Mérlegelés vacsora előtt és után

Talán ez a legfurább szokás a királyi családban. Nem sokaknak jutna eszébe az, hogy a karácsonyi vacsora előtt és után is mérlegre álljon, kivéve VII. Eduárdot. Az 1901 és 1910 között uralkodó király úgy győződött meg arról, hogy vendégei jól laktak-e karácsonykor, hogy mindenkinek meg kellett mérnie a súlyát. Ezt a szokást azóta is tartja a Royal Family.

Ünneplés februárig

Karácsony után a legtöbb családtag elhagyja kastélyt. Vilmos és Katalin például ellátogat a Middleton családhoz is a gyerekekkel, és Károly herceg felesége, Camilla is eltölt néhány napot a gyerekeivel. II. Erzsébet és Fülöp viszont egészen februárig a Sandringham kastélyban marad. II. Erzsébet édesapja, VI. György 1952. február 6-án hunyt el Sandringhamben. A királynő így tiszteleg az édesapja emléke előtt. A kastélyban egészen addig meghagyják a karácsonyi díszeket, míg Erzsébeték el nem hagyják a házat.

KVÍZ: KINEK, MI A KEDVENC ÉTELE A KIRÁLYI CSALÁDBAN? >>> 

ÍGY ÉTKEZIK II. ERZSÉBET ÉS CSALÁDJA: 10 ELKÉPESZTŐ SZOKÁS A BUCKINGHAM PALOTÁBÓL! >>> 

EZZEL AZ ÉDESSÉGGEL TISZTELGETT VILMOS II. ERZSÉBETNEK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss