Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 fura karácsonyi menü a nagyvilágból

default user icon
MME
Ha karácsony, akkor halászlé, töltött káposzta és bejgli - legalábbis itthon általában ezek kerülnek az ünnepi asztalra. A világ más országaiban azonban teljesen más fogásokkal készülnek a karácsonyi vacsorára. Te el tudnád képzelni, hogy bárányfejet vagy KFC csirkét falatozz a tojáslikőr mellé?

1. Sült férgek, Dél-Afrika

Bármennyire is bizarrul hangzik, a dél-afrikaiak gyakran esznek mopane hernyókat karácsonykor. Ezeknek a férgeknek ugyanis pont az ünnepek környékére esik a betakarítási ideje, így a legtöbb családnál bizony alig várják, hogy megkóstolják a hamuban vagy zsírban sült hernyót. Az illata egyébként a frissen morzsolt levelekre emlékeztet, mivel a mopane hernyók főként levelekkel táplálkoznak. Te megkóstolnád?

2. Füstölt bárányfej, Norvégia

Karácsony környékén Norvégiában teljesen normális, ha sült bárányfej, vagyis smalahove az ünnepi menü. Az állat fejéről a gyapjút és a bőrt teljesen leégetik, az agyát eltávolítják, enyhén füstölik, kiszárítják, majd besózzák. Három óra párolás után pedig svéd karórépával és burgonyával együtt kerül az ünnepi asztalra.

3. Hering szőrmebundában, Oroszország

Ez lényegében egy nagyon díszes, színes heringsalátát takar, ami egy tipikus ünnepi salátának számít Oroszországban. Heringből, hagymából, főtt burgonyából, sárgarépából, tojásból és céklából áll. A nevét onnan kapta, hogy a hering a saláta közepén vagy alján található, amit „szőrös” zöldségréteg borít.

4. KFC csirke, Japán

A sült csirke önmagában persze nem olyan különleges fogás, de az azért elég fura lenne, ha a nagyi töltött káposzta helyett KFC csirkét tálalna karácsonykor, nem? Japánban azonban több mint 3,6 millió család fogyasztja ezt az ünnepekkor évente. Ez a „hagyomány” pedig azért jöhetett létre, mert Japánban korábban nem ünnepelték különleges ételekkel a karácsonyt. Néhány marketinges pedig ezt ügyesen kihasználta, és sikerült elérniük, hogy napjainkban a KFC csirke számítson náluk a hagyományos karácsonyi menünek.

5. Töltött derelye, Lengyelország

A töltött tészta, vagyis a pierogi hagyományos ünnepi fogásnak számít Lengyelországban. Általában sajttal, hússal, savanyú káposztával, gombával vagy gyümölcsökkel töltik meg a derelyét, és olvasztott vajjal meglocsolva vagy sült hagymával megszórva tálalják. Ez egyébként nagyon közkedvelt fogás a világ más tájain is, azonban karácsonykor valószínűleg keveseknek jutna eszébe pont ezt választani.  

KARÁCSONYI MENÜ 5 TELJESEN HÉTKÖZNAPI HOZZÁVALÓBÓL>>> 

KARÁCSONYI MENÜ: 7+2 KIPRÓBÁLT TÖLTÖTT KÁPOSZTA RECEPT>>> 

15+1 KIHAGYHATATLAN HALAS FOGÁS AZ ÜNNEPEKRE!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss