A krémlevesek alapja jó sok zöldség, melyeket önmagukkal sűrítünk és többnyire tejjel, tejszínnel lazítunk és teszünk még krémesebbé. Sokak kedvence a gombakrémleves, ami nemcsak finom, de nagyon egészséges is.
Miért éppen gomba?
A gomba az egyik legkönnyebben beszerzhető alapanyag. A legtöbb háztartásban ott figyel egy-egy üveg a kamrapolcon, így mindig kéznél van. A gombát magas fehérjetartalma miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk. Értékes ásványi anyagokat, például foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz, de gazdag D-, B-, E- és K-vitaminokban is.
Gombával remekül lehet ízesíteni, hiszen többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaz, ezért számos étel készítéséhez felhasználható. Ha ez nem lenne elég, sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen a levesek mellett készülhet belőle saláta, pörkölt, szósz, de grillezhetjük, ránthatjuk vagy adhatjuk húsokhoz, tésztákhoz is.
CSAK ÓVATOSAN!
Ahhoz, hogy a gombából készült ételeket valóban élvezhessük, érdemes pár jó tanácsot megfogadni!
- A gombát ne áztassuk! Folyóvízben mossuk át, és csepegtessük le!
- Az értékes tápanyagok nagy része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit!
- Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
- A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat.
- Ne használjunk sót és más egyéb, erős fűszereket, különben nem élvezhetjük a gombában természetesen meglévő ízeket, aromákat!
- Főzésnél a gombát vágjuk fel minél kisebb darabokra, így több fehérje és aroma jut ki a gombasejtekből, ráadásul könnyebben is emésztjük meg.
- A gombából készült ételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.
Ha meggyőztünk, íme a mi kedvenc gombakrémleveseink!
GOMBAKRÉMLEVES BACONNEL>>>
TEJSZÍNES-FEHÉRBOROS GOMBAKRÉMLEVES>>>
BAZSALIKOMOS GOMBAKRÉMLEVES>>>
GOMBAKRÉMLEVES SAJTOS ROPOGÓSSAL>>>
VÖRÖSBOROS GOMBAKRÉMLEVES>>>