Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 finom gombakrémleves hűvös őszi napokra

default user icon
MME
Az ősz elképzelhetetlen krémlevesek nélkül. Az ízletes zöldségekből önmagukban is laktató, testet és lelket is melengető levesek készíthetők gyorsan, egyszerűen – akár egy fárasztó munkanap után is. Mutatjuk a gombából készült kedvenceinket!

A krémlevesek alapja jó sok zöldség, melyeket önmagukkal sűrítünk és többnyire tejjel, tejszínnel lazítunk és teszünk még krémesebbé. Sokak kedvence a gombakrémleves, ami nemcsak finom, de nagyon egészséges is.

Miért éppen gomba?

A gomba az egyik legkönnyebben beszerzhető alapanyag. A legtöbb háztartásban ott figyel egy-egy üveg a kamrapolcon, így mindig kéznél van. A gombát magas fehérjetartalma miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk. Értékes ásványi anyagokat, például foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz, de gazdag D-, B-, E- és K-vitaminokban is. 

Gombával remekül lehet ízesíteni, hiszen többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaz, ezért számos étel készítéséhez felhasználható. Ha ez nem lenne elég, sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen a levesek mellett készülhet belőle saláta, pörkölt, szósz, de grillezhetjük, ránthatjuk vagy adhatjuk húsokhoz, tésztákhoz is. 

CSAK ÓVATOSAN!

Ahhoz, hogy a gombából készült ételeket valóban élvezhessük, érdemes pár jó tanácsot megfogadni!

  • A gombát ne áztassuk! Folyóvízben mossuk át, és csepegtessük le!
  • Az értékes tápanyagok nagy része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit!
  • Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
  • A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat.
  • Ne használjunk sót és más egyéb, erős fűszereket, különben nem élvezhetjük a gombában természetesen meglévő ízeket, aromákat!
  • Főzésnél a gombát vágjuk fel minél kisebb darabokra, így több fehérje és aroma jut ki a gombasejtekből, ráadásul könnyebben is emésztjük meg.
  • A gombából készült ételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.

Ha meggyőztünk, íme a mi kedvenc gombakrémleveseink!

GOMBAKRÉMLEVES BACONNEL>>> 

TEJSZÍNES-FEHÉRBOROS GOMBAKRÉMLEVES>>> 

BAZSALIKOMOS GOMBAKRÉMLEVES>>> 

GOMBAKRÉMLEVES SAJTOS ROPOGÓSSAL>>> 

VÖRÖSBOROS GOMBAKRÉMLEVES>>> 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss