Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel-ital, ami rosszat tesz a májnak

default user icon
MME
A májnak döntő szerepe van szervezetünk működésében. Létfontosságú szerv, amelynek feladatai közé tartozik a szervezet méregtelenítése, az emésztés támogatása. A máj károsodása súlyos következményekkel járhat, de vajon étkezés során figyelünk-e arra, hogy megóvjuk a májunkat? Ha nem akarjuk megterhelni májunkat, az alábbi ételeket jobb, ha mellőzzük.

Sajtburger

A sajtburgernek a magas telített zsírtartalma miatt rossz híre van. Egy gyorséttermi sajtburgerg 16 gramm telített zsírt is tartalmazhat. Ez nem csak a májműködésre nézve egészségtelen. A gyorséttermi ételek gyakori fogyasztása növelhetik a szívbetegség és a stroke kockázatát is, ezért érdemes elkerülni.

Sült krumpli

A máj felelős a zsírok lebontásáért, a túl zsíros ételek azonban túlságosan megterhelik a májat. A zsírban, olajban sütött hasábburgonya rendszeres fogyasztása zsírmáj kialakulásához, vagy gyulladáshoz vezethet.

Tejszínhab

A tejszínhabos kávé nagyon finom, de ha szeretnéd, hogy a májad egészséges maradjon, akkor jobb ha lemondasz erről az élvezetről. A tejszínhab sok kalóriát, cukrot, zsírt és telített zsírt tartalmaz - körülbelül 23,2 grammot csészénként. 

Levesek

Természetesen nem kell levenni a levest az étlapról, de a zacskós leveseket, vagy az előre elkészített, boltokban kapható dobozos leveseket jobb kerülni. Ezek sok nátriumot tartalmaznak, a magas nátrium-bevitel pedig szintén károsítja a májat, hegesedést okozhat a szerven. A gyorslevesek csábítóak lehetnek, mert hamar elkészülnek, de azt ajánljuk, hogy inkább magad készíts friss, idényzöldségekből levest.

Alkohol

A máj felelős az olyan méreganyagok kiszűréséért, mint az alkohol. De akkor vajon, hogyan károsíthatja az alkohol mégis a májat? Egy tanulmány szerint több májsejt is elpusztul, az alkohol méregtelenítése során. Ha valaki hosszútávon, rendszeresen fogyaszt alkohol, akkor súlyos májkárosodás léphet fel.

5 ÉTEL AMI A NAGYON NEM TESZ JÓT A TÜDŐDNEK >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss