Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diórajongók figyelem: 5 étel, amit még finomabbá tesz a kedvencetek

default user icon
MME
A dió önmagában is finom – és egészséges – csemege. Arra azonban már kevesen gondolnak, hogy sok-sok ételt még ízletesebbé tehetünk, ha dióval készítjük. Íme az ételek, amit minden dióimádónak kötelező kipróbálni!

Édes és sós piték

Legyünk őszinték: a pitét általában nem a tésztájáért kedveljük, sokkal fontosabb a töltelék. Ám ha diót teszünk a pite tésztájába, változik a helyzet, és maga a tészta is nagyon finom lesz – és szinte bármilyen töltelék jól illik hozzá. Egyszerűen tegyünk 1-2 kanálnyi őrölt diót liszt helyett a tésztához! Nemcsak az íze, de az állaga is jobb lesz tőle.

ravioli

Azokon az estéken, amikor van időnk a konyhában pepecselni, és elkészíteni a saját raviolinkat, próbáljuk ki töltelékként a diót. Jó párosítás körtével vagy gesztenyével, de remekül illik a spenóthoz is. Ha a konyhakész raviolira szavazunk, készítsünk házi diószószt, vagy egyszerűen csak szórjuk a durvára őrölt diót sajt helyett a tésztára.

csirke és hal panír

Szeretjük a rántott húsokat és zöldségeket, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem igazán koleszterin- és testsúlybarát elkészítési módszer a panírban sütés. Ha durvára aprított dióba forgatjuk sütés előtt a csirkehúst vagy a halat, garantáltan egészségesebb és sokkal finomabb lesz a végeredmény. A jelmondat: roppanós kéreg bűntudat nélkül! 

Francia pirítós

A francia pirítós kicsit olyan, mint a bundás kenyér. Ha szeretjük az ízét, de a textúrájával nem vagyunk kibékülve, bolondítsuk meg egy kevés dióval, hogy igazán ropogós legyen. Kevés banánnal pedig tényleg tökéletes lesz a végeredmény. Igaz, nem a világ legegészségesebb reggelije, de garantáltan nagyon finom…

Forró csoki

Hűvös napokon sokunk kedvence a forró csoki. Nem is vágyunk másra, csak hogy a gőzölgő bögrével a kezünkben bekuckózhassunk… Egy kevés dióval, vaníliával és mézzel igazi lélekmelengető italt varázsolhatunk magunknak.


További tippek:

A mandulaliszt, kesudióliszt igen drága mulatság. Sokkal egyszerűbb, ha otthon diót darálunk és azt használjuk sütéshez. A dióliszt használata először kihívást jelenthet, hiszen nem minden receptbe tudjuk egy az egyben helyettesíteni. Először próbáljunk csak egy-egy kanállal belecsempészni a búzaliszt helyett piskótákba, kevert sütikbe.

Dióból elkészíthetjük kedvenc mártogatósunk egészséges változatát. Diókrémet ehetünk sajtkrém helyett, és tehetünk diót a vöröslencse-, és a sárgarépakrémhez, illetve a humuszhoz. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, próbáljuk ki a muhammarát, ami egy török mártogatós.

A sajtot helyettesíthetjük dióval, akár tészták feltétjeként, akár sajtszerű, kenhető krémről is legyen szó. Érdemes dióféléket használni bármilyen vegán sajt készítéséhez.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss