Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, ami tele van zsírral mégis szuperegészséges

default user icon
MME
Sokszor hallottuk, hogy a zsír egészségtelen, hizlal, és messziről kerüljük, ha egészségtudatosan élnénk a mindennapjainkat, vagy esetleg fogyni szeretnénk. Ám vannak olyan magas zsírtartalmú ételek, amelyek valójában a világ legegészségesebbjei közé tartoznak, ugyanis a bennük lévő zsír minden grammja tökéletesen hasznosul a szervezetünkben. Nézzük az 5 legmeglepőbbet!
 1. Avokádó

Az avokádó más, mint a többi gyümölcs: míg azok tele vannak szénhidráttal és cukorral, addig az avokádó kalóriatartalmának 77%-át a zsír adja. Magas zsír - vagyis egészen pontosan olaj - sav tartalma ellenére, a kutatások megállapították, hogy aki rendszeresen fogyasztja, az kevésbé hajlamos az elhízásra. Emellett igen gazdag káliumban és elemi rostokban, így, ha hetente fogyasztunk ebből a szuperételből, jó eséllyel elkerülnek bennünket a szív- és érrendszeri betegségek.

2. sajt

A sajt, elképesztően tartalmas, tápláló étel, elég, ha csak annyit mondunk, hogy egy vékonyka szelet sajban egy egész pohárnyi tej tápanyagtartalma van.
Kiváló B12-vitamin, kácium-, foszfor- és szelénforrás, roppant magas a fehérje (1 szelet sajt 6,7 grammot tartalmaz), és a "józsír"-tartalma - ez utóbbinak köszönhetően csökkenti a kettes típusú diabétesz kockázatát.

JOGHURT, KEFIR, TÚRÓ, SAJT - MELYIK TEJTERMÉK MIÉRT EGÉSZSÉGES? >>> 
3. Étcsokoládé 

Zsírban gazdag - a teljes kalóratartalom 65%-át teszi ki a zsír - csak úgy, mint számos tápanyagban és antioxidánsban. Igazi superfood. Nagyon hatékony a szív egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, és megvédi a bőrt a káros napsugaraktól. Csokoládévásárláskor egyetlen szempontot kell szem előtt tartani: a választott termék kakaóvajtartalma érje el a 70%-ot, de jobb, ha meg is haladja azt.

4. tojás

Nem is olyan régen még az volt a tudományos állásfoglalás tojás-ügyben, hogy bár valóban nagyon egészséges, és tele van létfontosságú tápanyaggal,  azért jobb, ha módjával fogyasztjuk, főleg a sárgáját,  annak igen magas a zsír (62% /kalóriatartalom/tojás) koleszterintartalma (212 mg/tojás, ami anapi bevitel háromnegyede). A legújabb kutatások szerint  azonban a tojás koleszterintartalma, az emberek nagy részénél egyáltalán nem emeli a vér koleszterinszintjét. Úgyhogy, maradjunk annyiban, hogy a tojás az egyik legtökéletesebb, legtöbb tápanyaggal bíró étel - még egy ilyen van a földön: az anyatej. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, minden olyan tápanyag megtalálható benne, amire az embernek szüksége lehet. Emelett a diétázóknak is jóbarátja: magas fehérjetartalmánál fogva elősegíti a súlycsökkenést, hiába a magas zsírtartalom.

4. chia mag

Kevesen gondolnának a chia magra, mint zsírban gazdag ételre,  de a valóság az, hogy 28 gramm chiában 9 gramm zsír van,  ami extrém magas értéknek számít a növények között. A jó hír,  hogy a magas zsírtartalom nagy része nem más, mint a szívbarát omega-3 zsírsav. Emellett a chia mag segít a magas vérnyomás csökkentésben, gyulladáscsökkentő hatású,  rendkívül magas a rosttartalma és tele van ásványi anyagokkal.

ŐRÖLD, ÁZTASD, PIRÍTSD - 5 TIPP A CHIA MAG FELHASZNÁLÁSÁRA >>> 
5. Görög joghurt

Az igazi, magas zsírtartalmú joghurt elképesztően egészséges. Pont olyan gazdag tápanyagokban,  mint a többi,  magas zsírtartalmú tejtermék, kiegészülve a benne található probiotikus,  jótékony hatású baktériumokkal,  aminek nagyon komoly egészségmegőrző hatása van. Számos utatás bizonyította a joghurtnak az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatását, sőt azt is,  hogy rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szívproblémák és az elhízás is.
Sajnos, nagyon sok alacsony zsírtartalmú joghurt kapható a boltokban, ám ezeket, az alacsony zsírszázalék mellett, igen magas cukortartalom jellemzi. Messziről kerüljük el az ilyeneket!

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss