Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, ami segíthet megelőzni az agyvérzést

„Hagyd, hogy az étel legyen a gyógymód és az orvosság az ételed” – mondta Hippokratész 2000 évvel ezelőtt, és milyen igaza volt! Az itt felsorolt 5 étel rendszeres fogyasztása egyéb jótékony hatások mellett csökkenti a stroke kockázatát.

„Csak az étkezéssel persze nem lehet 100%-ig kizárni az agyvérzés lehetőségét, de tény, hogy a rossz táplálkozási szokásokkal rendelkező emberek hajlamosabbak arra, hogy számos krónikus betegséget alakítsanak ki, mint például a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség, és a magas koleszterinszint, ami növelheti a stroke kockázatát” - magyarázza Erin Holley-t, a The Ohio State University dietetikusa. „Az ellenőrizetlen magas vérnyomás a stroke kockázati tényezője, a megfelelő étkezés pedig segíthet ezt kiküszöbölni” – mondja a szakértő.

Avokádó

Egy csésze pépes avokádó nagyjából 1116 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükségleteink körülbelül 24 százalékát teszi ki. Nem is beszélve arról, hogy az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, amikről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást. A nagy mennyiségű, telítetlen zsírok segítenek a megfelelő koleszterinszínt fenntartásában is.

Spenót

Mindannyian tudjuk, hogy a spenót kiemelkedően egészséges zöldség. De azt már talán kevesebben, hogy amikor a tejtermékkel együtt fogyasztjuk, akkor a benne található specifikus antioxidáns még jobban képes felszívódni a testben, és remekül csökkenti a gyulladást, valamint megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségeket. A spenót nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, ami szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Egy csésze főtt spenót 157 mg magnéziumot tartalmaz, ami közel fele az ajánlott napi adagnak.

Szárított paradicsom

A paradicsomnak is rengeteg jótékony hatása van. Hogy miért jobb a szárított? Mert miután a napon elvesztette a víztartalmát, a tápanyagok még jobban koncentrálódnak benne, nem mellesleg pedig nagyon finom is. Nem csak a stroke ellen hatásos. Egy tanulmány szerint napi egy csészényi sós szárított paradicsom fogyasztása elegendő ahhoz, hogy csökkentse a férfiaknál a prosztatarák kialakulásának esélyét.

Lazac

A lazac rengeteg féle betegséget segít megelőzni, például szívroham és agyvérzés, valamint az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának is gátat szab. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, amik segítenek az agyban és az artériákban, főként a szív közelében lévő plakkok tisztításában. A különböző gyulladások leredukálása segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, és ez által csökkentheti a stroke kockázatát. Heti 2-3 alkalommal ajánlott lazacot fogyasztani egy héten.

Dió

A dió többszörösen telítetlen zsírokat, köztük az alfa-linolsavat is tartalmaz. Ez a fajta omega-3 zsírsav szintén hatékonyan segíthet a gyulladások megelőzésében és a szívbetegségeket is segít megelőzni. Ezért érdemes minden nap elfogyasztani egy marék diót, akár magában, akár salátában, vagy más magokkal mixelve.

Ezek is érdekelhetnek

Friss