Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, ami nagyon nem tesz jót a tüdődnek

default user icon
MME
Még akkor is, ha olyan szerencsés vagy, hogy a tüdődnek kutya baja, jó, ha annyira megerősíted és vigyázol rá, amennyire csak teheted. Az olyan alapvetések mellett, mint a dohányzás elhagyása, és a rendszeres testedzés, van még egy pár olyan étel, aminek a fogyasztását nem árt kerülni a tüdőd egészsége érdekében.

Kenyér

Az egyszerű széndhidrátok, mint a finomliszt és a cukor hozzájárulnak a tüdőkapacitás csökkenéséhez. Nem csupán azért, mert gyulladáskeltő hatásúak, hanem mert a tüdő szempontjából sokkal több munkát igényel a feldolgozásuk. Amerikai dietetikusok szerint  alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztásakor kevesebb széndioxidot termelünk, így a tüdő munkáját is csökkentjük. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ne együnk szénhidrátot, hiszen arra szükségünk van, csupán annyi a feladat, hogy az egyszerű, gyorsan felszívódó és elégő helyett, válasszunk összetett, lassan felszívódó típusú szénhidrátot tartalmazó ételeket: teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát és kenyret, és minimalizáljuk a hozzáadott cukor mennyiségét az étkezésünkben. Emellett fontos megemlíteni, hogy több kutatás is bizonyíotta az összefüggést a gluténérzékenyég és a légzőszervi problémák között.

Brokkoli

Meglepetés! Senki nem számított egy negatív listán a brokkolira, igaz? Ez a szuperélelmiszer mégsem olyan szuper? Mivel antioxidánsban gazdag, és a daganatos megbetegdések megelőzésében is komoly szerepe van, természetesen továbbra is nagyon egészséges - ám puffaszt, és mint ilyen, nagyon megterheli a sokunk szervezetét, a levegő oda-visszaáramoltatásával a tüdőnket is. Ha az gyomrunk tiltakozik a karfiol, a káposzta, vagy a brokkoli ellen, akkor minél kevesebbet vagy egyáltalán ne fogyasszunk belőlük mostanában.

Jégkrém

Tudjuk, hogy nehéz elfogadni, de sem a jégkrém, sem pedig a tejtermékek általában nem tesznek jót akkor, ha bármiféle felső- vagy alsólégúti betegségünk van, mivel fokozzák a nyákképződést, így  a köhögési ingert is, eldugítják az orrot. Így, nem csak a mostani koronavírus-járványban, de influenzás, megfázásos, sőt, allergiás tünetek jelentkezésekor is hasznos lehet ha tejmentes diétát tartunk, így gyorsítva a felépülést.

Csipsz

Már megint szegény csipsz... Sajnos, nincs abban semmi meglepő, hogy a feldogozott, ízfokozókkal, sóval és transzzsírral telenyomott ételek egészségtelenek, komoly károkat okoznak a keringésünkben. Ám, ha belegondolunk, végül is teljesen logikus, hogy ami a szív- és érrendszeri megbetegedések melegágya -, az a tündőnknek sem tesz jót. Egyrészt a túlzott sófogyasztás emelheti a vérnyomást, másrészt vízvisszatartó hatása miatt a folyadék a tüdőre is húzódhat, ami így nehézlégzést eredményezhet. Ha nem akarunk lemondani a ropogós krumpliszeletkről, készítsük el mi magunk - itt egy tuti recept!


Sör

A végére hagytuk a legfájdalmassabbat. Az alkohol úgy általában nem különösebben jó a tüdőnknek - köszönhetőan a magas cukortartalmának és a dehidrtatáló hatásának köszönhetően -, ám a sör mind közül a legrosszabb választás. Mégpedig a buborékok miatt. A sörben lévő szénsav felfúj, feszíti a mellkast, ami az asztmásoknál befulladásos tüneteket okozhat.  Így, ha tehetjük, mostanában csökkentsük a folyékony kenyér fogyasztását, mert hosszútávon ezzel a tüdőnket erősíthetjük - és persze a májunk is hálás lesz érte!

AJánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss