hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érdekesség az őszibarackról, amit tudnod kell

A szezon sztárja az őszibarack, érdemes belőle minél többet fogyasztani és a befőzés is erősen megfontolandó. Összegyűjtöttünk 5 érdekességet az egyik kedvenc gyümölcsünkről.

1. A gyümölcsök királynője

Az őszibarack 100 grammja mintegy 0,7 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 9 gramm szénhidrátot tartalmaz. 100 gramm gyümölcshús mindössze 40 kalória, tehát nem hizlal. Nagy része, azaz 85-90%-a víz. Nem is csoda, hogy olyan jól oltja a szomjat, ami a nyári melegben nem mellékes. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Nem véletlen, hogy ez a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.

2. A mandula rokona

Az őszibarackfa a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. A család igen kiterjedt, a barack távolabbi rokona a szilva és a kajszibarack is. A legközelebbi rokona pedig nem más, mint a mandula, aminek a magját fogyasztjuk.

Eredeti hazája Kína északi és középső területein van, ahonnan a selyemúton hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Tudományos neve (Prunus persica) és különböző nyelveken köznyelvi nevei is perzsiai származtatásának emlékét őrzik. Európában először mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt.

3. Hasznos, ha szőrös

A gyümölcs terjesztői tisztában vannak azzal, hogy a legtöbben inkább a sima vagy simább héjú barackot részesítik előnyben, így a csomagoló üzemekben számos különböző technikát alkalmazva, a termés károsítása nélkül, lekopaszítják a gyümölcsöt. Pedig a rajta lévő szőr több szempontból is hasznos. Segít, hogy ne száradjon ki a gyümölcs, belül tartja a nedvességet, amire a vékony héja önmagában kevésbé képes, valamint óvja a termést a külső nedvességtől, például az esőtől, hogy tovább fogyasztható legyen.

4. Így érdemes választani

Az éretten leszedett őszibarack az igazán finom. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Ha a héja már kívülről is megrepedt, nem érdemes megvenni, mert csaknem biztos, hogy a gyümölcsbe kívülről bejutó nedvesség már penészessé tette. Miután kiválasztottuk, érdemes kosárba vagy dobozba tenni, hogy ne nyomódjon össze útközben.

5. Pucolás könnyedén

Az őszibarack talán frissen és nyersen a legeslegfinomabb, olyankor nem szükséges megpucolni, de ha lekvárt szeretnénk belőle készíteni, akkor igen. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már könnyen lehúzható. A befőtthez és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva azt is megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss