Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál a padlizsánról

default user icon
MME
A padlizsánból rengetegféle étel készíthető, nagyon egészséges és nagyon finom is, mégis sokan idegenkednek tőle. Ismerjük meg egy kicsit jobban!

Valójában gyümölcs

A padlizsán, magyar nevén törökparadicsom voltaképpen gyümölcs, amelyet a paradicsomhoz és az avokádóhoz hasonlóan zöldségként használnak fel. Régóta kedvelt eledel Európában, de főleg a Közel-Keleten és Ázsiában, A növény, bokra 40-100cm, fásodó szára elágazó. Termése színe, és formája fajtától függően eltérő lehet. Így lehet belőle lila, fekete, sárga, fehér, formáját tekintve gömbszerű, vagy hosszúkás. Július végétől, a fagyok beálltáig terem.

Rengeteg gyógyhatása van

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.

A nemiség jelképe

Távol - Kelet egyes országaiban a nemiség jelképének tartják, formája miatt. Az arabok vágykeltő hatást tulajdonítanak neki, ezért a szerelem almájának is nevezik. Vágykeltő célra nem csak sütve vagy főve használhatják, de különféle borogatások, pakolások formájában is hatásos lehet.

Vásárlás és vágás

A padlizsánnál sem mindegy, hogy milyet választasz. A jó padlizsán kemény, fényes és ép héjú, a kocsánya is egészséges. Ránézésre sajnos nem lehet biztosan megállapítani, hogy nem keserű-e, de a termés kora és mérete nyújthat némi támpontot: a 7-15 cm hosszú padlizsánok ritkábban keserűek, mint a nagyobb példányok; ugyancsak keserű a túlérett padlizsán – amit kívül a rothadásra utaló puha foltok jeleznek, belül pedig az, hogy barna a húsa és túl nagyok a magjai.

A padlizsán vágásához minden esetben rozsdamentes acél kést használj, így nem fog megfeketedni a vágási felületen.

Tippek fogyasztáshoz

A padlizsánt rengetegféleképpen fogyaszthatod. Például krémként, grillezve, sütve, vagy akár panírozva is. Az alábbi videóban remek ötleteket találsz az elkészítéshez.

Ezek is érdekelhetnek

Friss