Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érdekesség a spenótról, amit nem biztos, hogy tudtál

Igazi vitaminbomba, és természetes vasforrás. Popeye erőt adó eledele egész évben hozzáférhető. Hoztunk róla néhány érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál. Például, az megvan, hogy nem egy és ugyanaz a fajta a bébi és a klasszik nagyleveles változat?
Honnan származik?

A spenót egynyári növény, amely akár 30 cm magasra is megnő. Ugyanabba a családba tartozik, mint a mángold és a cékla, tudományos neve spinacia oleracea. Levelei változatosak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak is lehetnek, különböző méretűek, körülbelül 2-30 cm hosszú és 1-15 cm széles.

A Közel-Keletről, valószínűleg az ősi Perzsiából, a mai Irán területéről származik, ahol még ma is vadon nő. Több mint 2000 éve termesztik. Már a VII. században eljutott Kínába, amikor is Nepál királya ezt a zöldséget küldte ajándékba Kína császárának. Európában csak a IX. században ismerték meg, amikor a szaracénok megtámadták Szicíliát, innen vitték a mórok tovább Spanyolországba, emiatt egy darabig spanyol zöldségként volt ismert, innen került Angliába az 1500-as évek közepére.

Hozzánk is korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs (1530-1576) Nomenclatura című művében már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

5 ZÖLDSÉG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, HA MEGFŐZÖD! >>>

Miért együnk belőle minél többet?

A spenót jól emészthető és alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrázóknak, diétázóknak is nagyszerű eledel lehet. Vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Ezen kívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.

ÓVATOSAN A SPENÓTTAL - DOPPINGBOTRÁNYBA KEVEREDHETSZ, HA TÚL SOKAT ESZEL BELŐLE! >>>
a Spenót és fajtái

Bizony nem csak egyféle spenót létezik, és nem mindegy, hogy melyiket vesszük. Máris mutatjuk a fajtákat.

1. A Popeye tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta. Szára felálló, hosszú, levele közép zöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt.

2. A Matador őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagylevelű, gyors növekedésű fajta. Levele halványzöld, közepesen hólyagos. Levélnyele középhosszú. A hideget jól tűri, későn hoz magszárat.

3. A bébispenót ideális választás salátákba, főzéshez túl zsenge. A bébispenót levele sima, íze enyhén édeskés, a többi spenótfajtához képest kevesebb oxálsavat tartalmaz. Általában előre mosott és csomagolt formában tudjuk megvásárolni az üzletekben szinte egész évben.

Az Új-zélandi spenót becsapós, mert nem minden spenót, amit úgy hívnak. Mint ahogy a neve is mutatja Új-Zélandon, emellett Ausztráliában és Japánban őshonos. De valójában nem is igazi spenót, csak hasonlít rá. A kristályvirágfélék családjába tartozik, kb. 80-120 cm magasra növő, vastag, húsos levelű, bokros növény. Az igazi spenóthoz hasonlóan jól lehet főzni, C-vitaminból és oxalátból is körülbelül ugyanannyit tartalmaz, béta-karotinból viszont valamivel kevesebb van benne.

Erre figyeljünk vásárláskor!

Vásárláskor mindig olyan spenótot válasszunk, aminek élénk mélyzöld levelei vannak, és a szárak sem sárgásak. A levelek legyenek frissek és zsengék, nem pedig fonnyadtak vagy sérültek. Kerüljük a nyálkás leveleket, az egyértelműen a romlás jele.

13 MENNYEI SPENÓTOS TÉSZTA A LASAGNÉTÓL A GALUSKÁIG! >>>
hogyan tároljuk?

Csak elkészítés és fogyasztás előtt mossuk meg, előbb ne, mert a vízzel történő érintkezés csökkenti az élettartamát. Hogy a legtovább friss maradjon. tegyük a leveleket egy zacskóba és nyomjuk ki belőle a levegőt, majd tegyük a hűtőbe, így 4-6 napig friss marad.

ÍGy fogyasszuk!

Mi magyarok leggyakrabban főzelékként, tojással és bundás kenyérrel, vagy nyersen, salátában fogyaztjuk. 

Olaszországban főleg fenyőmaggal, mazsolával vagy szardellával eszik;

Görögországban főtt rizzsel, feta sajttal és mentával fogyasztják, vagy leveles tésztába csomagolva, túróval körítve;

Spanyolországban fokhagymával, vöröshagymával, paprikával, olívaolajjal, fahéjjal készítik;

Észak-Afrikában csípősen-fűszeresen: chilipaprikával, borssal, római köménnyel és fokhagymával szeretik, sőt van, ahol adnak hozzá tojást, olívaolajat, paradicsompürét és citromlevet is;

Törökországban és a balkánon burek készül belőle.

12+1 INSPIRÁLÓ ÖTLET, AHOGY MÉG NEM PRÓBÁLTAD A SPENÓTOT! >>> 
ÓVATOSAN A SPENÓTTAL - DOPPINGBOTRÁNYBA KEVEREDHETSZ, HA TÚL SOKAT ESZEL BELŐLE! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss