Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4+1 élelmiszer, ami segít megelőzni a memóriavesztést

default user icon
MME
Előfordult már veled, hogy beléptél egy szobába, és hirtelen nem emlékeztél rá, miért is indultál oda? A kulcsokért, a pénztárcádért, vagy hogy kikapcsold a tévét? Ha nem szeretnéd, hogy ez rendszeres legyen, többek között érdemes egy kicsit jobban odafigyelned az étkezésedre, ugyanis a következő élelmiszerek segíthetnek megelőzni a memóriavesztést.

1. Egyél több grapefruitot

Ennek a savanykás gyümölcsnek nagyon magas a folsav tartalma. Egy 2007-ben publikált tanulmány szerint pedig azok, akik több folsavat fogyasztanak, szignifikánsan jobb memóriával és információfeldolgozási sebességgel rendelkeznek. A reggeli smoothie-dba éppen ezért érdemes belecsempészned egy fél grapefruitot, vagy meginnod egy nagy pohár grapefruit levet!

2. Fogyassz több étcsokoládét

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy az étcsoki javíthat a memóriádon, felturbózhatja az immunrendszeredet és a hangulatodat is feldobhatja. Szóval ha egy kis nassolni valóra vágysz, dobj be néhány (minimum 80%-os kakaótartalmú) étcsokit, amitől nem csak boldogabb, de egészségesebb is leszel.

3. Kávézz rendszeresen

Jó hír a kávéfüggőknek: a koffein jót tesz az agyadnak. Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffeinnek pozitív hatása van a memóriára - ráadásul ez fokozottan igaz a középkorú és 65 év feletti emberekre. Szóval nyugodtan kávézz rendszeresen, csak arra figyelj oda, hogy ne fogyassz többet az ajánlott napi koffeinmennyiségnél (300 mg) , ami nagyjából 3 csésze kávénak felel meg.

4. Egyél több avokádót

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak javítják az agy működését, és szerepet játszanak az emlékezet megtartásában. Szóval itt az ideje, hogy megkóstold a mennyei avókádókrémet, vagy adj egy kis avokádót a salátaebédedhez.

+ 1 Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt

Egy 2018-as tanulmány során 28 ezer embert vizsgáltak meg és azt tapasztalták, hogy azok, akik több zöldséget és gyümölcsöt ettek, jobb memóriával rendelkeztek mint azok, akik nem fogyasztottak rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket. A tudósok pedig ebből arra következtettek, hogy az antioxidánsok és a bioaktív anyagok - például az A-, B-, C- és E-vitaminok, a flavonoidok és polifenolok - csökkenthetik az agy oxidatív stresszét, ami megakadályozhatja az életkorral összefüggő agyi rendellenességeket, például a memóriavesztést. Ez pedig egy újabb ok arra, hogy ne csak a fentebb említett avokádót és grapefruitot fogyaszd minden nap, hanem bármilyen friss gyümölcsöt és zöldséget.

Ezek is érdekelhetnek