Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 élelmiszer, ami növeli a rákos megbetegedések kockázatát

A rákos megbetegedések sajnos világszerte a vezető halálokok között szerepelnek. A helyes táplálkozás továbbra is hozzájárul a rák megelőzéséhez, illetve az egészségünk megőrzéséhez. Sajnos számos olyan élelmiszer van, aminek fogyasztásával, bár nem is gondolnánk, de mi magunk is növeljük vele a rák kockázatát.

Túl sok cukor

A túl sok cukor károsítja a sejteket és ezzel bizony növeli a rák kockázatát. Ráadásul az új kutatások szerint, a cukor fizikailag is segíti a tumorok növekedését a testben, egyfajta üzemanyagként szolgál a daganatoknak. Úgyhogy nagyon érdemes odafigyelnünk a cukorbevitelre és itt nem csak az édességekre és a cukros üdítőkre gondolunk, hanem azokra az ételekre is, amik túl sok szénhidrátot vagy hozzáadott cukrot tartalmaznak. 

Túl sok só

Kutatások kimutatták, hogy bizonyos magas sótartalmú, vagy túlzottan sózott élelmiszerek gyomorrákot okozhatnak. Minél többet eszünk belőlük, annál nagyobb a gyomorrák kialakulásának kockázata. A World Cancer Research Fund International szerint a gyomorrák az ötödik leggyakoribb ráktípus a világon. A folyamat a következő: a só károsítja a gyomorfalat, a sérülések pedig nehezen gyógyulnak és könnyebben alakul ki a rák.

Forró tea

A tea jó dolog, bizonyos fajtái nagyon egészségesek, sőt vannak olyanok is, amik kimondottan csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A hővel azonban vigyázni kell. Az International Journal of Cancer-ben megjelent friss tanulmány szerint a túl forró tea rendszeres fogyasztása növelheti a nyelőcső rák kockázatát. A túlforró ital belülről károsítja a nyelőcsövet, így az kevésbé lesz ellenálló.

Előre feldolgozott élelmiszerek

Egy francia tanulmány szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása számos egészségügyi rendellenességgel, például szív- és érrendszeri és szívkoszorúér-betegségekkel, valamint rákkal, állhat összefüggésben. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a feldolgozott élelmiszerek térnyerése kapcsolatban áll a rákos megbetegedések növekedésével. Kényelmesek az előre csomagolt feldolgozott élelmiszerek, de vegyél inkább frisset, jobban jársz!

Sonka, szalonna, kolbász

A feldolgozott vörös húsok, mint a szalonna, a sonka és bizonyos kolbászfajták hozzájárulhatnak a rák fokozott kockázatához. A húsfajták túlságosan gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák valamint a hasnyálmirigy és a prosztata rákos megbetegedéseinek nagyobb valószínűségével.

A 8 LEGJOBB ÉLELMISZER A RÁK ELLEN >>> 

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 

Ezek is érdekelhetnek