Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit soha ne tisztíts meg vízzel

default user icon
MME
Bár a legtöbbször bőven elég egy nedves rongy ahhoz, hogy eltüntessük a foltokat, néhány felület esetében a vízzel való tisztítás több kárt okoz, mint hasznot. Mutatjuk, miket NEM érdemes vízzel áttörölgetni!

Bőr felületek

Ha vízzel tisztítasz bőr felületeket, legyen szó cipőről, pénztárcáról, vagy bútorokról, az egyrészt foltokat hagyhat maga után, másrészt pedig idővel a bőr megrepedését is okozhatja. Víz helyett használj inkább száraz ruhát, ha pedig szükséges, olyan tisztító- vagy ápolószert, amit kifejezetten bőr felületekhez ajánlanak - írja a thekitchn.com.

Elektronikai eszközök

A víz és az elektronikai eszközök jobb, ha nem keverednek egymással. Ne használj nedves rongyot például a távirányító vagy a képernyő tisztításához. Inkább próbáld ki a mikroszálas kendőt és egy kis mennyiségű alkoholos tisztítószert. (Az alkohol ráadásul nemcsak tisztít, de fertőtlenít is!)

Fa bútorok

A víz károsítja a fa felületek védőburkolatát. A száraz törlést követően használj fapolírozót vagy citromolajat a tisztításukhoz.

Fapadlók

A víz- akárcsak a fabútoroknál - felsérti a fapadló védőrétegét, és akár be is szivároghat a fába, ami idővel elszíneződést vay duzzanatot okozhat. Érdemes fa padlótisztítót és mikroszálas felmosót használni, így nem károsodik a padló. (Ha mindenképp vízzel szeretnél felmosni, akkor a felmosófej csak éppen hogy nedves legyen!)

Velúr és bársony felületek

A víz a velúr és bársony felületeken foltokat hagyhat. Inkább puha kefét, habzó kárpittisztítót vagy sepciális velúr tisztítószert használj a foltmentes tisztítás érdekében. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss