Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit soha ne csinálj az alufóliával

default user icon
MME
Az alufólia nagyon sokoldalú. Segítségével elcsomagolhatjuk a megmaradt ételeket, lefedhetjük a tepsit a sütőben, de akár egy serpenyőt is megtisztíthatunk vele az odaégett ételmaradékoktól. Azonban a következő néhány dologra semmiképp nem érdemes felhasználni!

Soha ne tedd be a mikróba

Ez talán nyilvánvaló, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: soha, semmilyen körülmények között ne tegyél alufóliát a mikrohullámú sütőbe. Az elektromágneses hullámok ugyanis nem tudnak átjutni a fémeken, ezért visszapattanak - ezek pedig szikrázást vagy lángokat idézhetnek elő. A hűtőbe tehát simán berakhatod az alufóliába csomagolt rántott húst, de a mikróba semmiképp.

Ne süss rajta süteményt

Ha a tepsit alufóliával béleled ki, a süti alja gyorsabban megsülhet, mint a teteje, ami egyenetlen sütést eredményezhet. Erre a célra használd inkább a sütőpapírt! 

Ne béleld ki vele a sütő alját

Azt gondolhatnánk, jó ötlet, ha a sütő alját alufóliával béleljük ki a sülés közben lecseppenő szószok vagy lepotyogott ételdarabok felfogására. Azonban az alufólia akadályozhatja a hő megfelelő keringését, így károkat okozhat a sütőben - írja a thekitchn.com.

Ne használd savas ételekhez

A savas ételek, mint például a paradicsomszósz vagy a savanyú gyümölcsök kölcsönhatásba léphetnek az aluminíummal, és néhány nap alatt kimarhatják az alufóliát. Ezeket az ételeket érdemes inkább műanyag fóliába csomagolni vagy edényekben tárolni.

Ne dobd el egyetlen használat után

Az alufólia simán újrahasznosítható, ha elég tiszta és nem túl gyűrött (de ha ételmaradékos, azt le is moshatod róla). Így jóval tovább lesz elég egy guriga fólia, mint általában!  

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss