Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tévhit a probiotikumokról, amit sürgősen felejts el!

default user icon
MME
A probiotikumok valódi csodaszerek: segítenek fenntartani az emésztőrendszer egészségét, sőt még a mentális egészségre is jótékonyan hatnak. De te tudod, melyik készítményt kell beszerezned? Vagy hogy miként kell helyesen tárolni, szedni a probiotikumokat? Rossz hír, hogy a legtöbben elég sok hibát vétünk, miközben természetesen a legjobbat szeretnék: védeni és erősíteni a szervezetünket. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat.

A probiotikumokat a gyógyszeres szekrényében, dobozban tároljuk

Sajnos a legtöbb háztartásban még mindig a fürdőszobában vagy a konyhában van a gyógyszerek helye, pedig ezekben a helyiségekben ingadozó a hőmérséklet, ami befolyásolja a levegő nedvességtartalmát.

A probiotikumokat (és egyébként a gyógyszereket is) száraz, sötét helyen kell tartani: a nedvesség veszélyeztetheti a minőséget, a hatékonyságot. Fontos, hogy mindig nézzük meg a csomagoláson a tárolási útmutatót!

Antibiotikum szedésekor abbahagyjuk a probiotikumok szedését

Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy meg kell várni, amíg az antibiotikum kúra véget ér mielőtt probiotikumokat szednénk. Az ok a hatásmechanizmusban keresendő: igaz ugyanis, hogy az antibiotikumok elpusztítják a probiotikumokat, de a probiotikumok enyhíthetik az antibiotikumok mellékhatásait (például hasmenést, gyomorpanaszokat stb.). A probiotikumok túlélésének kulcsa: várjunk két órát az antibiotikum bevétele után és csak utána vegyük be a probiotikumot. (Ha ezt nem éreznénk elég hatásosnak, ma már kaphatóak olyan probiotikumok, amelyek az antibiotikumokkal egy időben is bevehetőek.) A probiotikumok szedését az antibiotikum-kúra befejezése után is folytassuk még néhány napig, hogy jótékony hatásuk érvényesüljön!

Azt gondoljuk, minden probiotikum ugyanazt tudja

Nem minden probiotikum szedése jár ugyanolyan előnyökkel, hiszen különféle probiotikus törzsek léteznek, eltérő hatásokkal. Az emberi test több mint 500 különböző baktériumtörzsnek ad otthont: egyesek az immunrendszer támogatására szolgálnak, mások az emésztést vagy éppen az egészséges testsúly fenntartását segítik. A lactobacillus acidophilusról kimutatták, hogy optimalizálja a vérnyomást, a koleszterinszintet, jótékonyan hat az allergiára, az emésztésre. A lactobacillus rhamnosus segít stabilizálni a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, a lactobacillus helveticus pedig csökkenti a magas vérnyomást, javítja az alvás minőségét és segít megőrizni a csontok egészségét.
Ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő készítményt használjuk, kérjük szakember (orvos, gyógyszerész, dietetikus) segítségét!

Többféle probiotikus készítményt szedünk egyszerre

Jó ötletnek tűnik, hiszen (mint fentebb megírtuk) a különböző egészségügyi problémákra más-más jótékony baktériumtörzs hatékony. Ha azonban ezeket az étrend-kiegészítők halmozzuk, a különböző baktériumok kölcsönhatásba léphetnek, és akár hatástalaníthatják is egymást.

A probiotikumokat a gyógyszeradagolónkba tesszük

Ismét egy tárolási hiba: ugyan a gyógyszeradagolóba helyezve nem feledkezünk meg a probiotikum bevételéről, azonban ha levegőnek, fénynek, nedvességnek tesszük ki, veszélyeztetjük a hatékonyságát. A probiotikumokat eredeti csomagolásban, fénytől, hőtől és nedvességtől óvva tároljuk a fogyasztásig.

 

Elfeledkezünk a prebiotikumokról

A prebiotikumok olyan élelmiszer-összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor- és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Egyszerűbben: a prebiotikumok a jó baktériumok táplálékai. Prebiotikumokat a legkönnyebben friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételek fogyasztásával tudunk biztosítani a szervezetünk számára.

EZek is érdekelhetnek:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss