Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit eddig nem tudtál a csomagolt húsokról - Széll Tamás tippjei

A boltokban a friss húsokat nemcsak a húspultnál kérhetjük, a hűtőben is megtalálhatjuk őket előrecsomagolt változatban. De miért érdemes inkább a csomagolt húsokat választani? Mi a különbség a vákuumos és a védőgázas csomagolás között? Széll Tamás többek között ezekre is választ ad.

A húsok és húskészítmények - megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva - kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban. Rendkívül jó minőségű fehérje források, megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav, valamint zsírok, ásványi anyagok és vitaminok egyaránt.

Beszerezhetjük őket a hentestől, a boltok húspultjaiból, de akár a hűtők polcairól, előrecsomagolt változatban is. Íme, 5 dolog, amit ez utóbbiról tudni érdemes!

1. Ezért jó a védőgázas csomagolás

A védőgáz egy speciális gázkeverék, és bár a „gázkeverék“ elsőre talán kicsit ijesztően hangzik, valójában nem tartalmaz mást, mint a levegőben található természetes, szagtalan és íztelen összetevőket, egy módosított arányú összetételben, mint például szén-dioxidot, nitrogént vagy oxigént. A speciális csomagolásnak köszönhetően a termékek hosszabb ideig megőrzik frissességüket.

A védőgáz jelentősen hozzájárul a higiéniához, mivel gátolja a csíraképződést, viszont nem befolyásolja kedvezőtlenül a hús zamatát, és nem jelent egészségügyi kockázatot.

2. Ezért jó a vákuumcsomagolás

A vákumcsomagolt húsnál a hús közvetlen környezetéből eltávolításra kerül az „atmoszféra”. Míg a védőgázas csomagolásnál a megváltoztatott mennyiségű természetes gázok/összetevők gátolják a csíraképződést, ennél a csomagolástípusnál ezek teljes hiánya biztosítja azt.

3. A csomagolt húsok védve vannak a szennyeződésektől

Az előrecsomagolt húsok csomagolása közvetlenül a vágás után történik, így a csomagolás folyamatosan védi a terméket, nem fordul elő semmilyen szennyeződés a nyitott tárolás miatt.

4.  Ezért csomagolnak szivacsot is a csomagolt húsokhoz

Ha csomagolt húst vásárolunk, akkor a csomagolás alján egy speciális szivacsot fogunk találni. Ez arra szolgál, hogy magába szívja a nedvességet, és a húst szárazon tartsa - így könnyebben tudunk majd dolgozni vele a konyhában.

5. Ezt tegyük, miután felbontottuk a csomagolt húst

Miután felbontottuk az előrecsomagolt húst, érdemes minimum 20 percet a levegőn pihentetni, hogy a hús kicsit szellőzzön, langyosodjon. Így szebben lehet sütni is pirítani is. Ha viszont előrecsomagolt hallal dolgozunk, akkor a fűszerezés után tegyük vissza a hűtőbe, tartsuk hidegen, amíg tudjuk. 

MENNYIRE FRISS HÚS A HÚS A LIDL-NÉL?

A Lidl áruházak friss hús kínálata magyar beszállítóktól származik, ennek köszönhetően a lehető legfrissebb termékek találhatóak meg az üzletekben. Az áruházlánc húsipari termékkínálata páratlanul széles, a sertés, a csirke, a pulyka és a vízi szárnyasok mellett nyúl-, bárány-, borjú- és marhahús közül választhatnak a vásárlók, és olyan hústermékek is megjelennek a palettán, amelyek a termelői piacok kínálatát idézik.

A beszállítók naponta szállítanak friss húst a raktárakba. A termékek pedig aznap délután vagy másnap reggel kerülnek az üzletekbe, így minden nap friss húst találhatunk a boltok polcain. A vágástól az értékesítésig a baromfi esetében például csak 48 óra telik el. De nemcsak a frissesség, a jó minőség is garantált, hiszen független akkreditált intézetek rendszeresen vizsgálják a nyershús-termékeket, hogy élelmiszer-biztonság szempontjából minden feltételnek megfeleljenek.

 

Ezek is érdekelhetnek