Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog a konyhádban, ami megbetegíthet

default user icon
MME
Minden házban, lakásban vannak egészségügyi veszélyforrások. Baktériumok tanyázhatnak a fürdőszobádban, a hálószobádban és persze a konyhádban is. Talán nem is gondolnád, hogy mennyi minden fertőzést okozhat, ha nem tisztítod rendszeresen. Mutatunk néhány példát, hogy mire figyelj fokozottan.

Konyharuha

A meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium (MRSA) egy olyan baktériumtípus, amely heteken keresztül képes élni a bizonyos felületeken, mint például a konyharuha, bútorok, vagy sportfelszerelések. Ez a baktérium könnyen fertőzést okoz, pláne nyílt sebbel érintkezve, ha például főzés közben megvágod a kezed és beletörlöd a kevésvbé stril konykaruhába. A konyhai törlőket ajánlatos gyakrabban és magas hőfokon (60-90 Celsius) mosni, majd egy idő után lecserélni.

4 HÁZI PRAKTIKA, HOGY PATYOLATTISZTA LEGYEN A KONYHARUHÁD >>>

Mosogatószivacs

A mosogatószivacs a leggyakrabban használt tárgy a konyhában, ha nincs mosogatógéped. A szivacsot hiába mosod át forró vízzel,  még így is ideális hely a baktériumok és a penész növekedéséhez. Ha hetekig ugyanazt a szivacsot használod, olyan bacikat juttathatsz a szervezetedbe, amik komoly betegségeket, például agyhártyagyulladást is okozhatnak. A mosogatószivacsot ajánlott hetente lecserélni, ha biztosra akarunk menni.

VISZLÁT, BACILUSOK! 4 TIPP A TÖKÉLETESEN TISZTA MOSOGATÓSZIVACSÉRT >>>

Vágódeszka

A vágódeszkák szintén baktériumok forrásai lehetnek a konyhában. Ha ugyanazt a vágódeszkát használod húsok, zöldségek vagy más ételek darabolásához, akkor olyan baktériumok is elterjedhetnek a deszkán, mint például az E. coli baktérium, amely súlyos hasi görcsöket, hasmenést vagy hányást okozhat. Használj külön vágódeszkát a hús, a zöldség és a kenyérfélék szeletelésére és használat után áztasd be néha 30 percre ecetes vízbe.

ILYEN GYAKRAN KELL CSERÉLNI A FAKANALAT, VÁGÓDESZKÁT! >>>

Konzervnyitó

Kinyitsz egy doboz babot vagy kukoricát, majd egyszerűen visszadobdod a fiókba a konzervnyitót. A konzervnyitót nem sokszor mossuk el, pedig kellene, ugyanis a legkisebb réseiben sokszor megtapad az élelmiszer maradék, amiből aztán penész lesz, vagy elszaparodnak rajta a baktériumok. Ezért azt javasoljuk, hogy minden egyes használat után tisztítsd meg a konzervnyitót meleg, mosószeres vízzel és hagyd alaposan megszáradni, mielőtt visszateszed a fiókba. Néhány hetente pedig végezz alapos tisztítást egy fülpiszkáló és ecet segítségével, hogy a legkisebb résekről is eltüntesd a maradékot.

A LEGJOBB HÁZI PRAKTIKA - ÍGY LESZ TÖKÉLETESEN TISZTA A KONZERVNYITÓ >>>

szilikon spatula

A szilikon spatulákat gyakran használjuk főzés, sütés közben, viszont nem egyszerű tisztítani ezeket az eszközöket. Könnyen megtelepszik rajta az E.coli baktérium, a penész, vagy az élesztő gomba. Persze vannak olyan fajták, amelyeknél szétszedhető a nyél és a fej, inkább ilyet vegyél, mert azokat könnyebb tisztán tartani. Használat után forró, mosószeres vízbe áztasd be és dörzsöld át alaposan, majd hagyd teljesen megszáradni, mielőtt elteszed a fiókba, vagy újra használod. 

4+1 EGYSZERŰ PRAKTIKA, AMITŐL KRISTÁLYTISZTA LESZ A MOSOGATÓD >>>

8 TUTI TIPP! ÍGY TARTSD TISZTÁN A KONYHÁD FILLÉRES ALAPANYAGOKKAL >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss