Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 csírafajta, amit érdemes sűrűn enned!

default user icon
MME
Rendkívül magas vitamintartalmuk miatt érdemes minél többször beiktatni az étrendünkbe a csírákat, amelyek nem csak kitűnő tápanyagforrást jelentenek, hanem kifejezetten finomak is.
1. A búzacsíra

…a sejtek megújulását segíti, klorofill tartalma a vér oxigénellátását segíti. A búzacsíra jótékonyan hat a vérnyomásra, a vércukor szinten tartására egyaránt. Erősíti az immunrendszert és közismert a porcerősítő tulajdonsága is.

2. A zabcsíra

Rendkívüli a B- és E-vitamintartalma, amellyel az idegrendszer gondtalan működését javítja. Az E-vitamin tartalma miatt pedig ragyogóbbá teszi a hajat és a bőrt.

3. A lencsecsíra

Az étkezések után fellépő vércukorszint-emelkedést csökkenti a lencsecsíra Mézga-és pektintartalma miatt. Ezért cukorbetegeknek kitűnő választás minél több fogyasztása. Emellett a magnézium-, vas, cink- és krómtartalma magas!

4. Napraforgómag csíra

A diétázók csírája, mert magas rosttartalma helyreállítja a bélflórát, méregtelenítő, tisztító és vízhajtó hatású. Nyugtatja az idegrendszert, magas foszfortartalma pedig segíti a zsírok és szénhidrátok emésztését.

5. Retekcsíra

Természetes antibiotikumnak is hívják a retekcsírát, mert tisztítja a légzőszerveket, gyógyítja a húgyúti megbetegedéseket, a vesét. Tisztítja a vért, ezáltal csökkenti a pattanásokat, szebbé teszi a bőrt. Immunerősítő hatású, tavasszal, esős időben szinte kötelező lenne fogyasztanunk.

Csíranevelés házilag

Az otthon nevelt csíra olcsó, friss és garantáltan vegyszermentes, ráadásul ezek a kis bébinövények koncentráltan tartalmazzák mindazokat a jótékony hatású tápanyagokat, amelyek később majd a teljes növényben oszlanak szét. Rengeteg vitamin (A-, B-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin), valamint hasznos ásványi anyag van bennük, sőt természetes forrásai a kalciumnak, káliumnak, nátriumnak, foszfornak, szelénnek és magnéziumnak. Lúgosítanak, megkönnyítik az emésztést, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és idegnyugtató hatásuk is ismert.

Így csináld!

A bioboltokban ezernyi kellék és segédeszköz kapható a csíráztatáshoz, de a legegyszerűbb, ha fogunk egy kicsi befőttesüveget, beletesszük a magvakat, és egy éjszakára beáztatjuk őket. Másnap az üveg száját tüllel (vagy két rétegbe hajtott szúnyoghálóval) bekötjük, a magokat átöblítjük, kicsit összerázzuk. Ezt a folyamatot naponta kétszer addig ismételjük, ameddig a boltban kaphatóhoz hasonló méretű csíráink nem növekednek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss