Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 briliáns ötlet séfektől, hogy mindig ragyogjon a konyhapadló

default user icon
MME
Biztosan te is észrevetted már, hogy az éttermek konyhájában milyen ragyogóan tiszta a padló. Pedig a főzés, különösen a vendéglátóhelyeken, rengeteg piszokkal jár: gondolj csak a zöldséghámozáskor lehulló szemétre vagy a sütéskor kifröccsenő zsiradékra. Záráskor azonban a munkafelületek és a padló is vakítóan tiszta.

Hogy mi a titok? Mint minden más területen, itt is a főnökön – jelen esetben a séfen – múlik, milyen állapotok uralkodnak a konyhában. A főzési stílusa lehet mindenkinek más, de a konyhafőnökök abban egyetértenek, hogy a birodalmukban nem lehet kosz. Nemcsak azért, mert zavaró a rendetlenség, hanem a szigorú egészségügyi szabályok miatt is ügyelni kell a tisztaságra. Érdemes tanulni tőlük, ezért megnéztük, mit tesznek a profik, hogy tisztán tartsák a padlót.

1. Gumibetétes felmosót használnak

Lehet, hogy nem gondoltál még arra, hogy gumibetétes felmosóval dolgozz az otthonodban, de az éttermi dolgozók tisztában vannak vele, hogy milyen hasznos tud lenni ez az eszköz. Nemcsak az odaragadt szennyeződéseket és foltokat távolítja el könnyedén, hanem a padló száradását is meggyorsítja a használta – ami nem elhanyagolható szempont egy olyan helyen, ahol folyamatosan mászkálnak, topognak. Ha kövezett a konyhád, érdemes beszerezned egyet!

2. Hatékony tisztítószereket vetnek be

A gumibetétes felmosó szuper, de nem mindig elég. A konyhában tényleg durva szennyeződéseket kell eltüntetni, ezért a takarítás során nem szabad finomkodni. A takarítók nem haboznak erős vegyszereket használni, bár egyre több környezetbarát, ám mégis hatékony professzionális tisztítószer kapható. Nézz körül a drogériák polcain! Vedd figyelembe, hogy milyen felületet kell tisztítanod (követ, fát, műanyag padlót, stb.)!

3. Folyamatosan takarítanak

Egy jó konyhafőnök elvárja, hogy folyamatosan seperjenek és felmossanak a konyhájában a munkaidő alatt, nemcsak záráskor. Így az ételmaradékok nem száradnak a földre, nem hordják szét a szakácsok, kézilányok, pincérek a cipők talpán. Arról nem beszélve, hogy a friss foltokat sokkal könnyebb eltávolítani, mint a megszáradt koszt. Amikor főzöl, szedd össze a lehullott ételdarabokat, és használj folyamatosan papírtörlőt.

4. Univerzális tisztítószerekkel dolgoznak

A tisztítószerek kínálata óriási. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket használja. A séfek tanácsa: olyat válassz, ami sokoldalú, így mindenféle szennyeződéssel elbír. Ezeket az univerzális tisztítószereket a konyhák nagy kiszerelésben vásárolják meg, majd áttöltik kisebb flakonokba. Ez környezetvédelmi szempontból is praktikus, hiszen így csökkenthető a műanyag-felhasználás. Vásárolj te is XXL-es kiszerelésben tisztítószereket!

5. Már a tervezésnél gondolnak a tisztításra

Egy jó konyha úgy van megtervezve, hogy a felmosás szinte gyerekjáték: enyhén lejt a padló és kis mélyedés van kialakítva benne, ami lefolyóba torkollik. Ha most építkezel vagy felújítasz, érdemes neked is így tervezni. Ezzel leegyszerűsíted a felmosást mivel a piszkos vizet egyből a lefolyóba terelheted.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss