Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, ami garantáltan megvédi a bőrödet a hidegtől!

Egyes szuperélelmiszerek sokat segíthetnek megfázás, vagy influenza esetén. A hideg azonban a bőrünket is megviseli, ami ellen szintén érdemes a konyhában keresni az orvosságot.

A kedvenc krémünk, a kozmetikusunk és a testápolónk mit sem ér, ha nem figyelünk rá, hogy belülről is tápláljuk a bőrünket. Különösen ilyenkor, amikor a tél közeledtével egyre hidegebbre, szelesebbre fordul az idő.

A bőr sejtjei folyamatosan cserélődnek. Ahhoz, hogy az új sejtek egészségesek és rugalmasak legyenek, és a bőrünk ne száradjon ki a hidegtől vagy a fűtött szobalevegőtől, folyamatos tápanyagellátást kell biztosítanunk a számára. Például úgy, hogy bőségesen fogyasztunk az alábbi öt élelmiszerből!

3x8 ÉTEL ÉS ITAL, AMITŐL RAGYOGÓ LESZ A BŐRÜNK >>> 
Dió

Most érik, úgyhogy hajrá, igyekezzünk minden nap legalább egy kis maréknyit megenni, mert a dió a bőr egyik legjobb barátja.

Hogy miért? Tele van antioxidánssal, szelénnel, és omega 3 zsírsavval. A szelén állítólag segíthet a bőrön megjelenő időskori pigmentfoltok megelőzésében is. A dió salátába és süteménybe is kiváló, ki-ki döntsön ízlése, és alkata szerint.

Étcsokoládé

Jó hír, ugye? Egy kísérlet során kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik minden nap 30 gramm (kb. negyed tábla) 70 százalékos étcsokoládét fogyasztottak, sokkal simább lett a bőrük, és megszűnt annak szárazsága.

Hogy miért? A kakaó flavonoidjai javítják a keringést és segítik a bőr folyadékellátottságát. A dietetikusok azonban azt javasolják, hogy érjük be csupán napi 2 kockával a fekete finomságból, mert jó tulajdonságok mellett kalória is bőven van benne.

Zöld Tea

Egy kísérlet során az alanyok 12 héten át minden nap két csészényi (2x2,5 dl) zöld teát ittak meg, és már ennyi idő után is láthatóan rugalmasabb és egyenletesebb lett a bőrük. Ez a teában lévő polifenol nevű antioxidánsnak köszönhető, ami javítja a keringést és serkenti a sejtek oxigénellátását. Ebben a hidegben nem is hallhattunk volna jobb hírt, hiszen ilyenkor különösen jól esik felhajtani egy bögre forró italt.

+1 tipp: a filtert ne dobd ki, hanem tedd a szemedre, vagy finoman törölgesd át vele az arcodat. A fáradt szemet pihenteti, eltünteti a sötét karikákat, és a pattanások ellen is használ.

ZÖLD, FEHÉR, FEKETE - ÍGY KÉSZÍTSD EL A TEÁD, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN! >>> 
Tengeri halak

Vadlazac, makréla, vagy akár az egyszerű kis szardínia is nélkülözhetetlenek a szép, egészséges bőr szempontjából.

Hogy miért? A bennük bőségesen megtalálható omega 3 zsírsavak miatt. Ezek gyulladáscsökkentő hatása az akne ellen is kitűnő, de erősítik a sejthártyákat is, így védve a bőrt a téli kipirosodás, a hajszálerek repedései és a kiszáradás ellen.

Édeskrumpli

Ha eddig gyanakodva méregetted a boltok polcain, most itt az ideje, hogy kipróbáld. A benne található béta-karotin megköti a szabad gyököket, így véd a sejtkárosodások ellen. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja, ami egyéb jó tulajdonságai mellett még a bőr öregedését is gátolja.

Az édeskrumpli számtalan módon elkészíthető, de a legegyszerűbb, ha héjastól fóliába csomagoljuk és betesszük a sütőbe. Edzés után, vagy munkahelyi uzsonnának is kitűnő, édes, ízletes, és nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz.

Receptek édesburgonyával >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss