Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bombajó tipp kedvencünkhöz, a medvehagymához

default user icon
MME
A virágzás előtti hetekben szedett zsenge medvehagyma a legaromásabb. Bánj kíméletesen a növénnyel, ha magad gyűjtöd, és tövenként csak egy levelétől foszd meg, hogy jövőre is kihajtson. Könnyen megkülönböztetheted a mérgező gyöngyvirágtól: ha a levél dörzsölésre fokhagymaillatot áraszt, az apró fehér virágok pedig csillag alakúak, biztosan medvehagymát szedtél.

Te sem tudsz betelni a fokhagymaillatú zöld levelekkel? Használd ki a szezont, de ne csupán pestót, krémlevest és pogácsát készíts!

Tudtad?

Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Emellett, ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatsz 
Forrás: NÉBIH  

1. Fogyaszd nyersen!

A legegyszerűbb, ha finomra vágva vajas kenyérre, szendvicsekre, rántottára szórod. Mutatós előételt vagy partifalatot készíthetsz, ha sajtdarabkákat medvehagymalevélbe göngyölsz, majd koktélparadicsommal váltogatva nyársra húzod. A nyers medvehagyma friss zöldséges saláták ízesítésére is kiváló – fokhagyma helyett. Mértékkel adagold, máskülönben minden mást elnyom az aromája!

2. Variálj vele hideg szószokat!

Tegyél nyers medvehagymát a zöldségrudacskákhoz kínált mártogatósba vagy akár tzitzikibe és majonézbe is.

Medvehagymás tzatziki
Metélj vékony csíkokra 5 dkg leszárazott medvehagymát. Keverd össze 15 dkg görög joghurttal, valamint 25 dkg zsírszegény túróval, és ízesítsd sóval, borssal. Reszelj durvára 40 dkg meghámozott salátauborkát a magos részének eltávolítása után, majd forgasd a medvehagymás keverékbe.


Medvehagymás majonéz
Főzz keményre 3 db tojást. Apríts durvára 6 dkg leszárazott medvehagymát, és turmixold össze 1 dl napraforgó- vagy repceolajjal. A meghámozott kemény tojások kiszedett sárgáját tedd magas falú keverőpohárba. Adj hozzá 1 tk mustárt és 1 dl natúr joghurtot, pépesítsd botmixerrel, és közben csorgasd hozzá a medvehagymás olajat. Végül ízesítsd 1 ek fehérborecettel és sóval.

3. Készítsd el fűszervajnak!

A hűtőben 1 hétig tárolhatod, és kenyérre vagy sült húsokra kenheted.
Medvehagymás bagett
2 adaghoz kézi mixerrel keverj habosra 10 dkg puha vajat kb. 5 perc alatt. Adj hozzá 1/2 tk sót, és dolgozz bele 5 dkg leszárazott, finomra aprított medvehagymát a legalacsonyabb fokozaton. Vagdoss be ferdén 1 db nagyobb vagy 2db kisebb bagettet, és kend a fűszervajat a nyílásokba. Csomagold a kenyere(ke)t alufóliába, és süsd a 200 fokra előmelegített sütő alsó harmadában 10 percig.

4. Lépj túl a krémlevesen!

Finomra aprított medvehagymával zöldségleveseket és főzelékeket is feldobhatsz. 
Medvehagymás krumplileves 
2 adaghoz piríts üvegesre 2 fej felkockázott hagymát 3 ek olívaolajon, majd párold tovább 60 dkg meghámozott, felkockázott krumplival egy rövid ideig. Öntsd fel 8 dl zöldségleves-alaplével, ízesítsd 2 tk reszelt biocitromhéjjal és sóval, borssal, majd forrald fel, és főzd fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 20 percig. Végül forgass bele egy csokor csíkokra metélt medvehagymát, és melegítsd össze 2-3 perc alatt. Tálald 2-3 ek tejföllel. 

5. Helyettesítsd vele a spenótot!

A medvehagyma nyersen és hőkezelve is kiválthatja a parajt. Érdemes porciózva lefagyasztani.
Medvehagymás gnocchi
4 adaghoz főzz puhára 30 dkg héjas burgonyát sós vízben kb. 25 perc alatt. Közben botmixerrel turmixolj össze 3 dkg csíkokra metélt medvehagymát 1 db tojással. Keverd hozzá a meghámozott, présen átnyomott burgonyát, majd dolgozd össze 4 ek liszttel, 2 ek búzadarával és 1 csipet sóval. Hengereld ujjnyi vastag rúddá, vágd fel 2 cm vastag szeletekre és formázd meg villával. Végül főzd ki a gnocchikat forrásban levő sós vízben néhány perc alatt.

MEDVEHAGYMA PESTO recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss