Az olasz születésű séf, Cesare Cardini étterme a mexikói–amerikai határ közvetlen közelében volt. Egy alkalommal a konyha méreteihez képest nagy vendégsereg tért be vacsorára, de a főszakács nem jött zavarba: a meglévő alapanyagokból kreált ízletes salátát. Így született meg a Cézár saláta, amely méltán vált világhírűvé.
Sajnos sok helyen majonézzel kínálják a cézár salátát, máshol a szardellát hagyják ki belőle, vagy épp pépesítés nélkül, csíkokban teszik a salátába, de voltam olyan étteremben, ahol pörkölthúst dobtak a saláta tetejére - ezt nevezték cézárnak... Ezért ha tökéletes Cézár salátát szeretnél enni, akkor érdemes magad elkészítened.
Ha nem tudsz hozzá beszerezni római salátát, használhatsz jégsalátát is, de a tökéletes cézár salátából a szardella és a parmezán sajt nem maradhat ki!
1. fontos a frissesség!
A friss salátaleveleket mindig csak tálalás előtt forgassuk össze az öntettel, különben a levelek elvesztik ropogósságukat.
2. tervezz előre!
Az öntetből készíthetünk egyszerre nagyobb adagot. Befőttesüvegben, hűtőszekrényben 1-2 hétig is eláll.
3. a hús zsírjában forgasd át a kenyeret!
Bármilyen szikkadt kenyér megfelelő a salátához. Még ízletesebb lesz, ha a csirkesütés után visszamaradt zsiradékban sütjük meg fokhagymát, majd a kenyérkockákat.
4. variáld ízlés szerint!
Pulykamellel is finom, de húsmentesen is tálalhatjuk. Vannak, akik tonhallal fogyasztják, de mára elterjedt a garnéla rákkal készült változata is.
5. csak cseppmentesen!
Fontos, hogy leöblítés után alaposan lecsepegtessük a salátalevelet. A felesleges víz eláztatja az ételt.
A tökéletes Cézár saláta hozzávalói (4 személyre):
2 db tojássárgája
2 tk dijoni mustár
2 db szardella filé
4 gerezd fokhagyma
3 ek citromlé
1 ek reszelt parmezán
1 dl olívaolaj
1 tk Worcester szósz
só
frissen őrölt bors
2 fej római saláta
2 db csirkemell filé
4 szelet toastkenyér
A tálaláshoz: parmezánforgács
Így készítsd el!
1. Botmixerrel pürésítsük a tojások sárgáját a mustárral, a szardellafilével, 1 gerezd összezúzott fokhagymával, a citromlével és a parmezánnal, és közben cseppenként adjunk hozzá 1 dl olívaolajat. Akkor jó, ha sűrű és krémes. Ízesítsük a Worcester-szósszal, sóval és borssal.
2. Bontsuk leveleire a salátát, és tépkedjük falatnyi darabokra. Tegyük tálba.
3. Alaposan sózzuk és borsozzuk meg a csirkemellet. Forrósítsunk fel 0,3 dl olajat, és közepes lángon süssük rajta ropogósra a húst mindkét oldalán.
4. Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel 0,2 dl olajat. Süssük meg rajta a megmaradt, egész fokhagymagerezdeket, majd vegyük ki őket, és a fokhagymás zsiradékon, a serpenyőt néhányszor megrázogatva pirítsuk meg a felkockázott kenyérszeleteket.
5. Forgassuk össze a salátát az öntettel, majd tegyük tányérra. Hintsük meg a kenyérkockákkal, halmozzuk rá a felszeletelt csirkemellet, és díszítsük a parmezánforgácsokkal.
Ez a változat 45 perc alatt elkészül, és egy adag cirka 567 kalóriát tartalmaz - tehát diétázók is beiktathatják az étrendjükbe.