Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bevált tipp: így készíts tökéletes kürtös kalácsot otthon!

A kürtőskalács édes, meleg illata mindig és mindenkit elvarázsol. A nyári vurstliktól kezdve a téli kirakodóvásárokon át a különféle fesztiválokig a kürtős kalácsnak mindig és mindenhol tudunk örülni. Ha azonban nem szeretnénk se kirakodóvásárra, se fesztiválra menni egy-egy jó kalácsért, akkor mi magunk is könnyedén elkészíthetjük.

A kürtőskalács készítésének egyetlen buktatója van, s ez a kürtő. Persze lehet kapni kisebb-nagyobb nyílt láng felett vagy akár sütőben is használható eszközöket, de külön beruházás nélkül is egyszerűen elkészíthetjük a saját kalácsunkat: sörös dobozból!

1. ÍGY CSAVARD FEL!

A grillcsirkére szakosodott sütők esetében nagyon könnyű a dolgunk, hiszen a csirke nyársának helyére a házilag fabrikált kürtőt is beilleszthetjük, de ennél szimplább sütők esetében sincs probléma. A legjobb, ha több, nagy méretű, legalább fél literes üres sörös fémdobozt gyűjtünk össze. A nagy méretű sörös dobozokat, vastag, grillezéshez használatos alufóliával vonjuk be, majd alaposan olajozzuk meg. Ha kis kürtőskalácsokat szeretnénk készíteni, akkor érdemes elkérni a nagymama habrolóhoz való formáit, s arra feltekerni a kalácstésztát. Az eredmény igazán helyes, egyszemélyes fánk lesz, amit akár meg is tölthetünk valamilyen, nekünk tetsző, kellően sűrű krémmel.

2. Fixáld le!

A tökéletes kürtőskalács érdekében az elkészült élesztős tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtsuk, majd derelyevágóval vékony csíkokra metéljük, s a csíkokat úgy tekerjük fel az olajjal alaposan átkent, alufóliával bevont dobozra, hogy majdnem összeérjenek. Amikor a végére értünk a hengerünknek, akkor a tészta végét óvatosan aládugjuk az utolsó csíknak, így fixálva azt, majd a hengert - a rajta lévő tésztával együtt - finoman meghengergetjük a deszkán vagy asztalon, egészen addig, amíg a tésztaszélek szépen össze nem simulnak, s a tésztaréteg egyenletessé nem válik.

3. Kend meg!

Ezután már nincs más dolgunk, csak habart tojással, kevés vízzel vagy olvasztott vajjal vékonyan lekenni és ízesített vagy sima cukorba forgatni. Ha ízesített, azaz fűszerekkel kevert cukorba forgatjuk, arra vigyázzunk, hogy a fűszerdarabkák könnyen megégnek. Nem csak cukorba forgathatjuk bele, hanem akár darált dióval, akár más csonthéjassal is bevonhatjuk, sőt kakaó- vagy kókuszbundát is ölthet a kürtőskalácsunk.

4. Forgasd gyakran!

A kész hengereket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, tepsire állítjuk, kellő távolságra egymástól, s addig sütjük a tésztát, amíg szépen meg nem színesedik, s az oldalán lévő cukor egységes karamellréteggé nem alakul. Ha nem szeretnénk állítva sütni, mert félő, hogy a tésztacsíkok összecsúsznak, akkor fektetve is készülhet a kürtőskalács, ilyenkor azonban viszonylag gyakran forgatni kell, hogy egyenletesen süljön, s ezzel a módszerrel egyszerre kevesebbet tudunk megsütni.

5. Még forrón mártsd finomságba!

Ha azonban sütés előtt a kürtőskalácsot nem hengergettük bele másba, csak cukorba, akkor a megsült kalácsot forrón, még a hengeren hagyva beleforgathatjuk a nekünk tetsző finomságokba. Ilyenkor kerülhet még rá mák, darált dió, darált mogyoró vagy akár jégcukor is.

Kürtöskalács recept, amit imádni fogsz! >>> 
Amit a kürtöskalácsról tudnodk kell! >>> 
Vennél kürtöskalácsot? Itt kapsz jót! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss