Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bevált tipp + 3 szuper grillpác a kerti grillezéshez

default user icon
MME
A piruló húsok fűszeres aromája a kertvárosokban egyúttal a csábító nyári esték illata is. Azt jelenti, előkerültek a grillek, kezdődhet a kültéri sütés. Ha csupán arasznyi balkonja van, akkor is érdemes belevágnia, mert a szabadtéren sült étel íze egyszerűen utánozhatatlan!
1. Milyen grillsütőt válassz?

Aki próbálta már letakarítani az előző sütés maradványait a grillről, az tudja, miért fontos könnyen tisztítható, rozsdamentes változatot választani. 
Az igazi grillélményt a faszenes fajta nyújtja, de ennek használatához fontos tudni, hogy az alágyújtástól számított 20-30 perc múlva lesz megfelelő a parázs a hússütéshez. Ezzel szemben az elektromos grill pár perc alatt sütésre kész, kis helyet foglal, ezért erkélyre ez a típus javasolt.
A gázgrill pedig egyetlen gombnyomással begyújtható, továbbá állítható rajta a hőmérséklet attól függően, milyen húst szeretne sütni. Fedeles grillt érdemes választani akkor, ha a nagyobb darab, egybesült grillhúsokat kedveled.

Így lesz tökéletes a grillezés >>> 

2. kellékek a grillezéshez

Szerezz be hosszú nyelű villát – ezzel, illetve fogóval forgassa a húsokat a rácson. Szükséged lesz még fogókesztyűre, valamint konyhai ecsetre a sütés közbeni páccal való kenegetéshez. Ha a húsokat fanyársakra szeretnéd húzni, akkor sütés előtt áztasd be azokat hideg vízbe fél órára, majd kend be őket olajjal – így a megsült finomságokat könnyedén leszedheted róluk. Dobj a parázsra borókaágat vagy más aromás fűszernövényt, ettől az étel még ízletesebb lesz.

3. Kapkodni tilos!

Miuzán kivetted a húsokat a hűtőszekrényből, hagyd őket szoba-hőmérsékletűre melegedni, és csak ezután kezdd el sütni. Amikor elkészültek, ne tálald azonnal, hanem alufóliával letakarva pihentesd pár percig, így szaftosabb lesz a végeredmény, hiszen felvágáskor nem fog kifolyni belőle az értékes húslé.

4. Válassz kevésb zsíros húst

Egy steaknek vagy egy isteni grillkolbásznak nem könnyű ellenállni, ám a nyári melegben érdemes kerülni a nehéz, zsíros húsokat. A legokosabb, ha halat, bőr nélküli csirkehúst vagy pulykamellet készítünk a parázs fölött. Ha mégsem tudunk lemondani a a vörös húsokról, akkor legjobb, ha hátszínt választunk.

5. Köret is készíthető a szabadban

Nyáron a zöldségválaszték végtelen és színes, a grillhúsokhoz pedig a legtökéletesebb köret a szezonális zöldség, mert magas a vitamin- és rosttartalmuk: paradicsom, cukkini, padlizsán, spárga, gomba – enyhe fűszerezés után ideális grillen sütve. A siker garantáltan nem marad el, ha a zöldségeket sajttal bolondítjuk meg.

5+1. Amire ügyelni kell!

Érdemes ügyelni arra, hogy a húsokat parázs fölött süssük, mert a nyílt láng fölött a hús elszenesedhet, amely miatt rákkeltő kemikáliák keletkeznek. A gyors pirítás helyett válassza inkább az alacsonyabb hőmérsékleten, ám hosszabb ideig tartó sütést. A húsból kisült zsírt pedig itassuk fel mielőtt a parázsra csöpöghetne, fellobbanó lángot okozva.

Top 3 grillpác

A most következő, különlegesen finom marinádok 1-1 kg húshoz elegendőek. A pácolási idő legalább 30 perc.

1. Gyömbéres-mézes

Összekeverünk 2 dl napraforgóolajat 2 ek szezámolajjal és 4 ek folyékony mézzel. Ezután beleforgatunk 1 db meghámozott, vékonyan felszeletelt gyömbért, 1 ág felaprított citromfüvet és 1 db felkarikázott piros csilipaprikát. Csirke- és pulykahúshoz remek.

2. Fűszerpaprikás

Összedolgozunk 1 ek paradicsompürét 2 tk édes-nemes paprikával és 2 dl napraforgóolajjal. Állni hagyjuk kb. 1 órán keresztül, hogy a fűszer leülepedjen. Azután a leöntött olajat összekeverjük 2 db megtisztított, apróra vágott újhagymával és 1 db kápia- vagy piros kaliforniai paprikával, végül 1 tk fehér borssal ízesítjük. Sertésbordához illik leginkább.

3. Citromos-zöldfűszeres

Vékonyan felszeletelünk 2 gerezd meghámozott fokhagymát, majd összekeverjük 3-3 ág kakukkfű és rozmaring lecsipkedett, felaprított leveleivel, 1/2 db citrom kifacsart levével, 3 ek fehérborral, valamint 2 dl olívaolajjal. Bárányhúshoz és szárnyasokhoz kiváló.

Legjobb grill receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss