Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 komoly betegség, amin segít a D-vitamin

default user icon
MME
A D-vitamin elősegíti a kalcium felvételét a táplálékból. Ez az ásványi anyag biztosítja a csontok és a fogak szilárdságát, segít megelőzni a fogszuvasodást és a csontritkulást. A zsíroldékony D-vitamin ösztönzi továbbá a bőr anyagcseréjét, és súlyos betegségektől is megóv.

A szervezet akkor állít elő D-vitamint, ha napsugárzás éri, de a D-vitamin néhány élelmiszerben is megtalálható, amit muszáj minél gyakrabban beiktatni az étrendünkbe, amellyel súlyos betegségek kerülhetünk el. 

1. Asztma

Különösen gyerekeknél figyelték meg, hogy a rendszeresen fogyasztott D-vitamin hatására ritkultak és enyhébbé váltak az asztmás rohamok. Segítette a légúti gyulladások gyorsabb gyógyulását.

2. Magas vérnyomás

A D-vitamin óvja az érrendszer működését és szabályozza az erekben lévő gyulladását, amely miatt a magas vérnyomás kialakul. Megfigyelték, hogy ha növelik a magas vérnyomásban szenvedők D-vitamin szintjét, úgy javul a betegek állapota.

3. Bélgyulladás

Egyértelműen kimutatható, hogy azokban az országokban, ahol kevesebb a napsütéses órák száma, ott kevesebb az emberek D-vitamnszintje, ezáltal pedig náluk gyakrabban fordulnak elő krónikus bélgyulladások.

4. Diabétesz

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata nagy mértékben csökken megfelelő D-vitamin bevitel mellett. A kialakult cukorbetegséggel élők tüneteit is enyhíti a télen-nyáron rendszeresen fogyasztott D-vitamin.

5. Daganatos megbetegedések

A kóros D-vitamin hiányban szenvedőknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rákos megbetegedések. A D-vitamin immunerősítő hatású, amelynek hiánya utat enged a kóros elváltozásoknak.

Vészjelek, amire érdemes figyelned, mert D-vitamin hiányod lehet >>> 
Így pótold!

D-vitaminban gazdag a halhús tele van értékes zsírsavakkal is, így segít a szervezetnek a zsíroldékony D-vitamin felvételében.

A tojás, a máj, a D-vitaminnal dúsított margarinok és a tejtermékek rendszeres fogyasztása révén szintén pótolható ez a létfontosságú anyag.

Fontos D-vitamin forrás a lazac, a szardínia és a tőkehalmájolaj, a tej és a gabonafélék.

A napfényben szegény téli napokon a szervezetnek akár fél órára is szüksége lehet ahhoz, hogy elegendő mennyiségű UV-fényt tudjon „felvenni”. 

Olvass tovább egészséges életmódról szóló cikkeket itt >>> 
ÉS keresd a Fanny legújabb számát újságárusoknál vagy rendeld megONLINE FORMÁBAN A DIGITÁLIS STANDON!

Ezek is érdekelhetnek

Friss