Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ősrégi diétatrükk, ami igenis működik!

default user icon
MME
Van több olyan, egészséges étkezést, kalóraicsökkentett étrendet támogató ajánlás, amit mindnyájan hallottunk már - ha mástól nem, az anyukánktól -, de a legtöbbet, mégis fenntartásokkal kezeltük. A következő összeállításban a leggyakoribb és legegyszerűbben kivitelezhető étkezési trükköket vonultatjuk fel, a tudományt hívva segítségül, hogy bizonyítsuk: igenis, működnek!

1. Kisebb tányér - kisebb étvágy

Az első egy igazi klasszikus: ha egy kistányérra szedsz magadnak, jóval könnyebb tartani a mértéket. Igaz ez? Nos, ha a "nagyobb volt a szemed, mint a szád" közmondás felől, és a tény felől közelítünk, miszerint az ember alapvetően vizuális lény, akkor sejthető, hogy bizony van összefüggés. A bizonyosságot egy 2005-ös kutatás eredménye adatja, amely arra jutott, hogy amikor ugyanazoknak az embereknek, ugyanolyan kondíciókkal nagy tányéron, nagy adag ételt szolgáltak fel, sokkal több ételtől laktak jól, mint amikor kisebb tányéron kevesebbet kaptak. Szóval, ha szeretnél kevesebbet enni, egyszerűen cseréld le a tányérodat. És ha után úgy érzed, éhes maradtál, várj egy kicsit: ahhoz ugyanis, hogy a teltségérzet üzenete eljusson a gyomrodtól az agyadig, 15-20 perce van szükség - ezért érdemes szépen lassan, nyugodtan falatozni, de erről később - azt bekkeld ki. Lehet, hogy rájössz: sokkal kevesebbel is beéred!

2. Mindig egyél egy kis salátát is a főétel előtt!

Nem savanyúságot, vigyázat! Friss, zöld, kevert salátát. Esetleg gyümölcsöt. Így ugyanis nem csak kevesebb kalóriát viszel be,de az éhségérzet is jelentősen csökken.
Egy az amerikai dietetikusok szaklapjában és egy másik táplálkozástudományi folyóiratban megjelent kutatások eredményei szerint, egy-egy adag tápanyagban gazdag saláta elfogyasztása a főétkezés előtt, nagy mértékben csökkenti az éhségérzetet, sőt a fogyásban is segít!

3. Előétel: egy nagy pohár víz!

Azt már többször, többféle képpen bebizonyították, így beette magát a köztudatban, hogy ha a nap folyamán eleget iszunk,  akkor az az étvágyunk és a testtömegünk kordában tartását is megkönnyíti. Az azonban, bár szintén bizonyított, de kevésbé közismert, hogy a fél órával az étkezés előtt megivott egyetlen pohár víz jelentősen csökkenti a túlevés kockázatát.  A birminghami egyetem tudósai egy kutatás során arra jutottak, hogy azok, akik egy fél liter vizet megittak az étkezések előtt, nem szedtek magukra jelentős súlyfelesleg, akik epdog túlsúlyosak voltak, minden különösebb diéta nélkül fogytak egy pár kilót. Egy másik kutatás szerint, amit az Európai Táplálkozástudományi folyóiratban publikáltak, azok, akik egy fél liter vízzel indították az étkezéseket,  étvágycsökkenésről számoltak be. Úgyhogy egy valamit tudunk tanácsolni: napi 2 liter folyadék - víz, tea vagy gyümölcsel, zöldséggel ízesített víz - bevitele alap, és elhetőleg úgy ütemezd, hogy ebéd és vacsora előtt fél-fél órával guruljon le fél-fél liter. A hatás nem marad el!

4. Ha lassan eszel, kevesebbet eszel!

Ez is egy a nem csupán népi megfigyelésekkel igazolt helyes étkezési szokások közül, mégis méltatlanul kevés figyelmet és elismerést kap: több tanulmány is alátámasztotta, még több ksíérlet bizonyította, ha valaki lassan, kénylemesen, a falatokat alaposan megrágva falatozik, bizony kevesebbel is jóllakik - és nem azért mert a türelmetlen anyukája elkapta előle a tányért. Az információnak időbe telik átvándorolni a gyomorból az agyba, nagyjából 20 perc az átfutási idő. Ennyi kell, hogy felfogd: jóllaktál. Ha lassabban eszel, elképzelhető, hgyo egy fél rántott hússal és két kanál krumplipürével hamarabb megtelsz - így azért jelentős mennyiségű kalóriát tudsz megspórolni.

5. a reggeli a nap legfontosabb étkezése - ki ne hagyd!

Unásig ismételtük már mi is, de most sem tudunk mást mondani: ha fogyni akarsz, reggelizz! Ha ugyanis kihagyod, az az egész napodra kihathat. Egyrészt lehet, hogy gyors nassolnivalókkal próbálod csillapítani az éhséged ebédig, másrészt a fokozott éhségérzet miatt jóval nagyobb adagot ehetsz ebére, mint amennyire valójában szükséged lenne. Ha nem tudod, mit reggelizz, ezekkel az egészséges finomságokkal nem lőhetsz mellé!

8 TRÜKK, AMITŐL DIÉTA NÉLKÜL IS FOGYHATSZ >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss