Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4+1 tipp az egészséges karcsúságért

default user icon
HL
Ki ne szeretné tökéletes alakkal, egészségesen, szép bőrrel és jó közérzettel élni a mindennapjait? Az alábiakban segítünk néhány fontos tudnivalóval!

Számtalan diétával, biztos karcsúsító tippekkel, étrendekkel lehet találkozni könyvekben, újságokban, weboldalakon. Egyik túllicitálja a másikat, némelyik odáig is elmegy, hogy pár apró trükk vagy módszer betartása mellett valóságos csodát ígér az aktuális divatoknak megfelelő álomalak elérése érdekében. Ezeket azonban nem árt némi fenntartással kezelni! Egy dologban ugyanis biztosak lehetünk: ha nincs meg bennünk az eltökéltség, magunk nem teszünk aktívan a felszedett kilók ledolgozásáért, és nem hosszú távon gondolkodunk, tartós és látványos eredményekre nem számíthatunk.

Nem szabad elfelejteni, hogy az „álomalak” koronként és kultúránként igen eltérő. Volt idő, amikor Európában is a kifejezetten a kerek vagy gömbölyded formákat tartották ideálisnak, azokat az embereket tekintették egészségesnek, akik (a mai fogalmaink szerint) rendelkeztek több-kevesebb tartalékkal. A táplálkozási, valamint testmozgással kapcsolatos szükségletek és igények évszázadok alatt rengeteget változtak. A mesterséges adalékanyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel felturbózott élelmiszerek tömeges elterjedésével nem csupán a gyorsan asztalra varázsolható fogások kínálata vált beláthatatlanná, de a szervezetünkbe bevitt méreganyagok mennyisége, összetétele, továbbá a szükségesnél messze több felesleges kalória is jócskán megnövekedett. Mindemellett lényegesen kevesebbet mozgunk, mint akár csak egy-két generációval korábban élt elődeink. A fokozott stressz, az egészségtelen életmód egyenes utat jelent nem egyszerűen a testsúly gyarapodásához, de az egészségi állapot rohamos gyengüléséhez is. Ezek ismert tények. Mégis mit lehet ellene tenni?

Változtassunk! Az életmód és a táplálkozás megváltoztatásához soha nincs késő, nincs rossz időpont, vagy a többek által hangoztatott „rossz géneket örököltem” kifogás – mindenki megérdemli, hogy jól érezze magát a bőrében! Ráadásul azt megígérhetjük, hogy aki figyelmesen végigolvassa ezt a cikket, és megérett benne az elhatározás, betartja az itt leírtakat, garantáltan rövid időn belül megtapasztalja a pozitív változásokat, és bátran bezsebelheti az elismeréseket!

+ 1 tipp

Kezdjük mindjárt az elején a plusz 1 tippel. Ez ugyanis a legfontosabb: minden fejben dől el! Akarat, elhatározás és elszántság kérdése az egész. Persze, ez sosem egyszerű, da ha valóban változtatni akarunk, mert problémát okoz bekötni a cipőfűzőnket, fáj a hátunk, derekunk, már az első emeletre is lifttel mennénk, akkor bizony ideje, hogy ne csupán leadjunk pár kilót, de tegyünk is annak érdekében is, hogy valóban fittebbek legyünk.

Ne egyik napról a másikra akarjunk radikálisan megváltozni! Bőven elég, ha azt szeretnénk, hogy 1-2 hónap múlva már meg se kottyanjon, ha felszaladunk az emeletre. Persze alkattól, fittségi állapottól függően a célok és a határok rugalmasan változtathatók: cél lehet a Margitsziget körbefutása, a Kékes megmászása vagy a Balaton átúszása, hogy messzebbre ne is gondoljunk. A lényeg, hogy ne legyen sem beláthatatlan, sem elérhetetlen az idő vagy a távolság. Sosem szabad elfelejteni, hogy 4-5 kiló többletsúly esetén egészen mások a célok, mint 20-30 kg felesleggel! A magunk elé tűzött célok mind annak szolgálatában állnak, hogy hosszú távon, tartósan jól érezzük magunkat. A testsúly csökkentése csupán eszköz az egészség megőrzéséhez vagy épp helyreállításához.

A legfontosabb azonban, hogy figyeljünk magunkra! Mindenkinek másként működik a szervezete, mások az igényei, máshol vannak a határai. Az „ismerd meg magad!” ókori görögöktől örökölt bölcsessége magában foglalja azt is, hogy senki nem lehet jobban tisztában a szükségleteinkkel saját magunknál. Ha valakinek ma még problémát okoz a tömött bevásárlótáskák felcipelése a lakásba (ami nem mellesleg kardioedzésként is felfogható), ne a Himalája megmászását tűzze ki célul, hanem ezt, hogy ebbe a tevékenységbe ne rokkanjon bele.

1. tipp: Mozgás nélkül nincs tartós és látványos eredmény!

Bármit is írnak a diétás csodaszerek ismertetői, az egészséges élelmiszerek leírásai, tény, hogy ha már elhatároztuk, hogy jobban akarjuk magunkat érezni, rendszeres testmozgás nélkül nem fog menni. Sok egyéb mellett testalkattól, habitustól és életformától is függ, hogy kinek, milyen mozgásforma testhez álló igazán. A kiadós sétától a kardioedzésekig igencsak széles a paletta. Nem kell feltétlenül edzőterembe járni, ha mondjuk minden nap két megállónyit gyalogolunk a munkahelyünkig, vagy ha lehetőség van rá, tömegközlekedés helyett kerékpárra pattanunk. Ezek a könnyen kivitelezhető módszerek épp csak egy kevés időráfordítást igényelnek, de a rendszeresség már 1 hónap alatt is komoly eredményre vezet. Garantáltan nem lihegünk már akkor sem, ha 2 emeletet kell megmásznunk!

Aki pedig ennél intenzívebb mozgásformára térne át úgy, hogy az a napi felgyülemlő stressz kiiktatásával vagy mérséklésével járjon, választhat többek között a kocogás, futás, kerékpározás, edző-, illetve tornaterem, uszodák kínálta lehetőségek, hovatovább számos jógairányzat közül.  Senki ne gondolja, hogy a jóga csupán meditációt jelent! A jógapozíciók gyakorlása nem egyszerűen azért hasznos, mert bármely életkorban, bármely testalkattal elkezdhető, de kiszakít a mindennapokból, tetőtől talpig tökéletesen átmozgat (ülőmunkát végzőknek különösen hasznos!). Aki még ezt is fokozná, próbálja ki valamelyik hotjóga (melegben végzett jóga) irányzat stúdióját.  Ezek közül pl. a világszerte sok lelkes gyakorlót számláló Bikram-jóga felér egy kiadós kardioedzés hatékonyságával, miközben tökéletesen oldja a stresszt, sejtekig hatóan méregteleníti a szervezetet, hihetetlenül széppé varázsolja a bőrt, segít megelőzni a betegségek kialakulását, és a rohanó életmód mellett pont annyi meditációt foglal magában, ami tökéletesen feledteti a napi gondokat!

A rendszeres mozgás (ezt nem lehet eleget hangsúlyozni), bármilyen formáját választjuk is: segíti az anyagcserét, növeli az izomzat rugalmasságát, javítja a közérzetet – és nem mellesleg megtanít arra, hogy sokkal jobban figyeljünk magunkra. A hangsúly pedig a rendszerességen van: szánjunk rá naponta legalább 20-30 percet vagy heti 2-3 alkalommal 1-1,5 órát! A szervezetünk fantasztikusan meghálálja!

2. tipp: Folyadékbevitel télen-nyáron!

Természetesnek tartjuk, hogy nyári kánikulában gyakrabban megszomjazunk, több folyadékot viszünk a szervezetünkbe, ugyanez a helyzet intenzív sportolás mellett. Az év többi szakaszában, vagy ha épp nem mozgunk eleget, azonban sokan hajlamosak erről megfeledkezni. Holott a szerveztünk egészséges működéséhez, a méreganyagok távozásának elősegítéséhez (közkeletű nevén: a salaktalanításhoz) elengedhetetlen a napi rendszeres, bőséges folyadékbevitel. Reggel, ha csak lehet, kezdjük alapos folyadékkúrával a napot. Az üres gyomorra elfogyasztott 2-3 dl tiszta vagy citromos víz, frissen préselt narancslé nem csupán elősegíti az anyagcsere-folyamatokat, de hidratálja is a testünket. Természetesen mindezt egészséges és egész napra elegendő energiát biztosító reggelinek kell követnie. Soha ne induljunk üres gyomorral dolgozni, iskolába, vizsgázni!

Nap közben pedig kortyoljunk minél több teát, ásványvizet. Minden étkezés alkalmával ügyeljünk a folyadékbevitelre, A levesek, lédús gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztásával pedig nem egyszerűen folyadékhoz, de számos létfontosságú vitaminhoz, ásványi anyaghoz, rosthoz is hozzájutunk, amelyek az egészséges anyagcsere-működés fenntartása, illetőleg fokozása érdekében elengedhetetlenek. Ha a délelőtt vagy a délután folyamán megéheznénk, minden kisebb nassolást, falatozást egészítsünk ki bőséges innivalóval.

Jóllehet a kávéfogyasztásról megoszlanak a vélemények, és vannak olyan kutatások, amelyek jótékony, mások káros hatásairól számolnak be, aki szereti a jó kávét, biztosan nem mond le róla (nem is kell). Túlzásokba a kávéfogyasztás, ahogy a koffeinben gazdag fekete teák vagy egyéb serkentő hatású italok terén sem szabad esni, mértékkel azonban bátran ihatjuk. Amit mindenképp kerülni kell, azok a cukros üdítőitalok, mesterséges anyagokat tartalmazó folyadékok, felesleges kalóriákban gazdag innivalók. Ha már életmódot váltunk, bánjunk csínján az alkoholtartalmú italok fogyasztásával is!

Ásványvízből azonban annyit ihatunk, amennyi csak jólesik, hasonlóképp a herbateákból. Intenzív mozgás mellett a szervezet ásványianyag-háztartása is megváltozik, nem szabad elfeledkezni ezek pótlásáról sem!

Megoszlanak a vélemények arról is, hogy az egészséges felnőtt szervezetnek mennyi folyadékra is van szüksége egy átlagos napon. Ha a nyári kánikulát nem számoljuk, arra mindenképp érdemes törekedni, hogy legalább napi 2-2,5 l folyadékot - különböző formában - bevigyünk a szervezetünkbe. Ezek között lehetnek a felsoroltakon kívül magunk készítette turmixok, smoothie-k, akár vegyes gyümölcs- vagy zöldséglevek is.

3. tipp: Rostokat a szervezetnek!

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól, mindenféle segítséget meg kell adunk a szervezetünknek. Az anyagcsere-működés serkentéséhez pedig a mozgás és a megfelelő folyadékbevitel mellett mindenképp szükségünk van elegendő mennyiségű rostanyagra. A növényi rostok kis túlzással valóságos szivacsként működnek a testünkben: segítenek a belső takarításban. A finomított élelmiszerek, ideértve a fehér cukrok, lisztek és a belőlük készült élelmiszerek döntő hányadát is, elkényelmesítik az emésztőrendszerünket, és nem a lebontásra, feldolgozásra, hanem a raktározásra buzdítják. Ezt a folyamatot kell egy sikeres életmódváltással együtt járó eredményes diéta során megváltoztatni.

A friss zöldségek, gyümölcsök, teljes őrlésű gabonák, magvak, valamint az ezekből készített italok, különféle fogások vannak ebben a legnagyobb segítségünkre. Indítsuk a napot szezonális gyümölcsökkel felturbózott müzlivel, lehetőség szerint teljes őrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményeket fogyasszunk, persze mértékkel. Igyekezzünk minél több nyers zöldségfélét iktatni az étrendünkbe, akár változatos saláták formájában, akár párolt vagy sütőben sült zöldségekkel kiegészítve. Nem szabad elfelejteni, hogy a diéta nem jelenti azt, hogy ízetlen fogásokkal sanyargatjuk magunkat.

Köztudott, hogy a só megköti a vizet a szervezetben, ezért a sószegény táplálkozás fontos eleme a sikeres fogyókúrának, a friss vagy szárított fűszerek azonban kifejezetten jótékonyan hatnak az emésztésünkre, bátran használjuk őket!

Még mindig sokan gondolják úgy, hogy a diéta során a zsírokat száműzni kell a konyhából, de a szervezetünknek igenis szüksége van zsiradékra – a növényi olajok kifejezetten hasznosak, hisz egyrészt az ún. jó koleszterin szintjét emelik a szervezetben, másrészt számos vitamin zsírban oldódik, és csak így juthatunk hozzá. A salátaöntet lehet könnyű vinaigrette, fűszeres joghurtos dresszing - bátran kísérletezzünk. A salátáinkat olajos magvakkal is gazdagíthatjuk.

A dió, mandula, mogyoró, mind kifejezetten egészséges, ha nem visszük túlzásba a nassolást. Ha nap közben valami rágcsálni valóra vágynánk, jó alternatívát jelentenek az aszalt gyümölcsök, magvak. Egy dolgot tartsunk szem előtt: a mértéket. A legkézenfekvőbb mérőeszköz pedig nem más, mint a saját tenyerünk, egy maréknyit bátran nassolhatunk – ennél több azonban már a diétánk rovására megy. Sosem szabad elfelejteni, hogy a fokozott rostbevitel fokozott folyadékbevitelt igényel. Egyik a másikra épül, és így hatékony igazán.

4. tipp: Szemnek-szájnak ingere – látvány és mennyiség a tányéron

Mindenki tudja, hogy nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük egy-egy étkezés során, hanem az illatok és a színek, a tálalás is fontos szerephez jutnak. Ha már eldöntöttük, hogy életmódot váltunk, és a fenti, egymásra épülő tippeket is betartjuk, egyáltalán nem kell büntetésként megélni a diétát, legyen inkább örömforrás, egy új kaland!

Először is mindig csak akkor és annyit együnk, amennyire tényleg szükségünk van. Üljünk le, terítsük meg az asztalt. Felejtsük el a menet közben elmajszolt szendvicseket, kakaós csigákat, a televízió előtti vacsorákat! Bármilyen meglepő, de valósággal megváltozik az étkezéshez való viszonyunk, ha kizárólag erre koncentrálunk. Sokkal kevesebbet szedünk a tálból, és ha nyugodtan, minden falatot alaposan megrágunk, gyorsabban telítődik is a szervezetünk. Nem mindegy azonban, hogy mekkora tálból, tányérból falatozunk. Ha a ½ l-es müzlis tál helyett csupán 2 dl űrtartalmú van előttünk, a nagy lapostányért pedig desszertes tányérra cseréljük, sokkal kevesebbel is jól fogunk lakni. Egy tányérnyi fogás bőségesen elegendő lesz!

Nem mindegy az sem, mikor és milyen típusú táplálékot viszünk a szervezetünkbe! Reggel, a nap indításához szükség van az energiára, ilyenkor érdemes feltölteni a raktárakat, szénhidrátot is ilyenkor a legjobb fogyasztani. Napközben rostokban gazdag fogásokkal telíthetjük a gyomrunkat, jöhetnek a saláták, sovány húsok, natúr halszeletek, főzelékfélék. Este azonban minél mértékletesebben és kíméletesebben érdemes táplálkozni. Ha meg tudjuk tenni, hogy egy gazdagabb krémlevesre, könnyű salátára szorítkozunk, biztos, hogy nyugodtan alszunk majd. Persze a legjobb lenne, ha az esti étkezés kora estére tolódna, és 6-7 óra után már legfeljebb csak egy kis csésze nyugtató teát kortyolnánk. 

Mivel minden szervezet másként működik, nehéz megmondani, hogy kinek pontosan hány kalóriára és milyen összetételű táplálékra van szüksége. A napi átlagfogyasztást nem diétás étrend mellett rendszerint 2000 Kcal-ban határozzák meg szakemberek. Azonban aki fizikai munkát végez, intenzíven sportol, biztosan több energiát éget. Nem az lesz a célravezető, ha az energiatáblázatot nézegetjük, és csupán 800 Kcal-át veszünk magunkhoz, sokkal inkább arra érdemes törekedni, hogy változatosan, mértékletesen, rostdúsan táplálkozzunk, kerülve a felesleges kalóriákat!

Életmódváltással, mozgással, bőséges ásványvíz-fogyasztással, levesekkel, salátákkal, sovány húsokkal és friss gyümölcsökkel annyit tehetünk az egészségünkért és a kívánt testsúly eléréséért, hogy nem egyszerűen büszkék lehetünk magunkra, de még a betegségek is elkerülnek bennünket.

Diéták és fogyókúrák >>>

Tippek diétához >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss