hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

40 nap böjt, avagy húsmentes étkezés a megtisztulás jegyében – te bevállalod?

Már évek óta foglalkoztat a gondolat, hogy mi lenne, ha egyszer erőt vennék magamon, és belevágnék a Húsvét előtti negyvennapos böjtbe. Kihívás ez számomra, hiszen „húsevőként” a napi étkezésem részét képezik ezek az élelmiszerek. Most azonban egy olyan életfázisba értem, hogy kifejezetten hasznomra válna ez a fajta testi megtisztulás.

Korábban rendszeresen mozogtam, éveken keresztül nem telt el úgy hét, hogy legalább három alkalommal ne látogattam volna meg az edzőtermet. Ennek persze meg is lett akkor az eredménye, hiszen az intenzív funkcionális edzésnek köszönhetően rövid időn belül ledobtam 30 kilót. Kicsit már drasztikussá is vált akkor a fogyni és erősödni akarás vágya, hiszen meg sem álltam, míg el nem értem célom, ami akkor 72 kilós testsúlyt jelentett.

Tök jól mentek a dolgok, fejlődtem, erősödtem, ám durván egy évvel ezelőtt sikerült összeszednem egy vállsérülést. Ennek köszönhetően mellőznöm kellett a komolyabb erőfeszítéseket, így valamelyest motivációt is vesztettem. Így nem árulok el nagy titkot azzal, hogy vissza is szökött néhány plusz kiló.

A 40 napos böjt ezért nem is jöhetett volna jobbkor, ugyanis hónapok óta tervezem a visszatérést a sportos életbe valamiféle szigorú táplálkozási szabályt követve. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mégis mi fog történni a testemmel és a lelkemmel ezalatt a másfél hónap alatt.

Böjtölj velem!

Ha úgy döntesz, hogy te is belevágsz, a következő dolgokra figyelj. A katolikus egyház a régebbi szigorú szabályokon mára enyhített. Böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő, ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és csak egyszer lakhatnak jól. Ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekén arra kéri 14 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst. 

Nos, én azért erre is ráteszek egy lapáttal. Úgy döntöttem, hogy február 26-tól egészen április 11-ig egyáltalán nem fogyasztok húst, így tehát a 40 napos böjtöt készülök teljesíteni. Igyekszem majd alternatív módon pótolni fehérjét is, melyet eddig csirkéből, vagy marhából nyert a szervezetem, a közel másfél hónapos kihívás verítékes napjairól pedig igyekszem majd részletesen beszámolni. 

Ma egyébként már számos módon böjtölnek szerte a világban. Van, aki ebbe az időszakban nem eszik édességet, nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, magyarul valami olyan nem feltétlenül egészséges szokását próbálja mellőzni, ami máskor a hétköznapi életének elengedhetetlen velejárója.  

A hús elhagyása egyébként nem okoz problémát a szervezetnek, de a fehérjét pótolni kell. Valamint érdemes figyelembe venni, hogy a fejlődő szervezetnek, az időseknek és a fizikai munkát végzőknek még több fehérjére van szüksége. Biztos vagyok benne, hogy nekem sem lesz egyszerű, de szerencsére a családom és a kollégáim is teljes támogatásukról biztosítottak. Már csak abban reménykedem, hogy a főnököm az elkövetkezendő hetekben nem fog arra kérni, hogy egy jó marhapörköltes videót forgassak nektek, Mindmegettéseknek.

Ha esetleg érzel magadban annyi erőt, hogy csatlakozz ehhez a kihíváshoz, - legyen az a hús, vagy bármilyen más élelmiszer, esetleg káros szokás hanyagolása - nyugodtan oszd meg velem tapasztalataidat, küzdelmedet, de az is érdekelne, hogy mit és hogyan eszel ez idő alatt.

Február 26-án kössük fel a gatyánkat és tisztuljunk meg testileg és lelkileg egyaránt. Így tavaszra biztosan megújuljunk, újra összhangba kerülünk önmagunkkal. #mindmegetteböjt! (info@mindmegette.hu)

TUDD MEG, MILYEN DIÉTA ILLIK HOZZÁD A CSILLAGJEGYED ALAPJÁN >>> 

9 DOLOG, AMIRE MÉG A SÓT HASZNÁLHATOD AZ ÍZESÍTÉSEN KÍVÜL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss