Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 tökéletes helyettesítő, ha nem kapsz sehol sűrített tejet

default user icon
MME
Fagylaltok, sütemények készítésekor gyakran szerepel a hozzávalók között sűrített tej, amit viszont még a rutinos háziasszonyok sem biztos, hogy tartanak otthon, ráadásul egyre kevesebb üzletben lehet hozzájutni. Ha te is sütés közben döbbensz rá, hogy szükséged lenne rá, ne ess pánikba: ez az az összetevő, amiért biztosan nem kell leszaladnod a boltba, hiszen könnyen pótolhatod.

Ha kevés a sűrített tej

Van otthon egy fél tubus vagy konzerv, de többre lenne szükséged? A fele mennyiséget helyettesítheted tejjel. Igaz, a végeredmény nem lesz olyan édes és karamell ízű, de ha már csak ez a hozzávaló hiányzik és nincs időd másra, tökéletesen megfelel.

Tejszín

Ugyan a zsírtartalma elég magas, de a tejszín nagyon hasonló állagú, mint a sűrített tej. A receptben írt sűrített tej mennyiséget egy az egyben helyettesítheted tejszínnel édes és sós ételekben egyaránt. Az étel íze lágyabb lesz, textúrája pedig érezhetően gazdagabb. 

Tejpor 

A tejpor a tej víztartalmának elvonásával (porlasztva szárításával) készül úgy, hogy az eljárás során a tej legtöbb egészséges alkotóeleme megmarad a szárítást követően is. Sokáig eltartható, jól tárolható, érdemes otthon tartani "vészhelyzetekre". Sűrített tejet is készíthetsz belőle: 1 csésze tejport 1½ csésze meleg vízzel alaposan keverj el. Ha szükséges, adj hozzá porcukrot. A végeredmény elég sűrű lesz, majdnem, mint a sűrített tej.

Házi készítésű sűrített tej

A sűrített tejet otthon is egyszerűen elkészítheted. 2 dl tejbe keverj 20 dkg porcukrot és 2 dkg vajat. Lassú tűzön főzz belőle habos masszát (kb. 10 perc alatt készül el). Utána hideg vízfürdőbe hűtsd le, majd várd meg, míg besűrűsödik. Néhány óra elteltével az állaga és az íze is olyan lesz, mint a boltban kapható sűrített tejé. Ez a legjobb sűrített tej helyettesítő, hiszen tulajdonképpen sűrített tejet készítesz. Ha úgy érzed, használhatsz kevesebb cukrot, és készítheted növényi tejekből, például szója-, mandula-, zab- vagy kókusztejből is.

Olvass tovább róla, mit mivel helyettesíthetsz:

Ezek is érdekelhetnek

Friss