Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 tipp, hogy jobban menjen a rendrakás és a takarítás

A nagyobb rendrakások és takarítások az életünk fontos részei, hiszen szeretünk rendes lakásban élni, de könnyen mumussá válhatnak, hiszen fárasztóak és időigényesek. És különben is, kinek van ehhez kedve? Adunk néhány tanácsot, amikkel sokkal hatékonyabb lehetsz!
Készülj elő!

Mielőtt belevágnál a takarításba, készíts elő mindent, amire szükséged lesz. Emellett érdemes egy tervet is készíteni magadban. Mennyi időd van, mekkora takarítást szeretnél csinálni, mi az, ami semmiképp sem maradhat ki? Ha ezeket előre tisztázod magadban, sokkal hatékonyabb leszel!

10 ALAPTRÜKK, HOGY OLCSÓN ÉS GYORSAN TISZTA LEGYEN A KONYHA >>>
Jelölj ki egy irányt!

Az első lépés általában a rendrakás és a törölgetés. Érdemes felosztani a helyiségeket, ha nagyobb a lakás, akkor akár több napra is. Egy egység lehet a nappali és a hálószoba. Külön a fürdőszoba és a vécés és szintén külön a konyha.

A szobákon belül is érdemes kijelölni egy haladási irányt: "rendbe rakom az íróasztalt, aztán jöhet a kanapé környéke, majd a könyvespolc..." és így tovább. Így nem az történik, hogy mindenbe belekapsz egy kicsit, hanem szisztematikusan haladsz, és egyértelműen át fogod látni, hogy mi az, ami már kész van, ami elég inspiráló.

Rendszerezz!

Minden összevissza van, és azt sem tudod, hogy hova kapj? Itt szintén fontos, hogy pontról pontra haladsz, ha pedig sok az átpakolni való, csoportosítsd a dolgokat kupacokba. Ez a szekrénybe megy, ennek a konyhában lesz a helye, ez szennyes. Amikor pedig a megfelelő egységhez érsz, majd elpakolod őket.

5 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A HŰTŐTAKARÍTÁSRÓL >>> 
Ne kalandozz el!

Rendrakás közben sok lehetőség adódik az elkalandozásra. Kipakolsz olyan fiókokat is, ahova akár hónapok óta nem nyúltál. Ilyenkor lehetséges, hogy hajlamos vagy belemerülni az ott talált emlékekbe. Olvasgatni, fényképeket nézegetni. Ezt csak ahhoz mérten engedélyezd magadnak, hogy mennyi időd van. Ha nem sok, akkor egyszerűen csak jegyezd meg: ide visszatérek majd, ha ráérek!

Az papírok rendszerezése is nagy buktató lehet, mert ha látod, hogy káosz van az iratos fiókba önkéntelenül is elkezded rendbe rakni, de ez az esetek többségében nagy meló és lehet, hogy elveszi az időt és az energiát arról, hogy végezz a takarítással. Tehát szintén mérlegeld, hogy van-e most rá kapacitásod, vagy inkább, majd egy következő projekt része lesz.

Megakaszthat egy váratlan nehézség is, például, ha mindenképpen meg akarsz javítani, egy billegő polcot, de sehogy sem sikerül. Itt is a mérlegelés a megoldás. Mennyire fontos ez? Van most idő rá? Nem biztos, hogy jó, ha a tökéletességre törekszel, előnyösebb, ha az a cél, hogy be tudd fejezni, amit aznapra elterveztél. A többi dologra pedig majd visszatérsz. Akár jegyzeteket is érdemes lehet készítened, hogy mit kell majd még megcsinálnod, akkor nem érzed úgy, hogy figyelmen kívül hagytad.

Fel a hangerőt!

A rendrakás és a takarítás monoton dolgok, amikbe könnyen beleun az ember. Ezért nem ért felpörgetni egy kicsit, mondjuk valami jó zenével. Hidd el, sokkal jobban és pörgősebben fog majd menni minden!

5 DOLOG, AMIT ÉRDEMES NAPONTA TISZTÍTANI A KONYHÁBAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss