Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a stíriai metélt - 4 egyszerű lépésben!

default user icon
MME
Tartalmas leves után pompás második fogás lehet ez a mazsolával, citromhéjjal felturbózott rakott tészta. Ha szereted a vargabélest, a stíriai metéltet is imádni fogod!

A stíriai metélt a szomszédos Stájerországból (Stíriából) került hozzánk, és korábban vendéglőkben, éttermekben is népszerű volt. Mostanában egyre kevesebb helyen készítik, pedig nem kellenek hozzá különleges vagy költséges alapanyagok, ráadásul nagyon finom.

1. Túró

Sovány túróból vagy a szupermarketben kapható cottage cheese-ből, ricottából nem lesz az igazi. Rögös tehéntúrót vegyél hozzá, minél zsírosabbat! Passzírozd át szitán vagy jól nyomkodd szét villával, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.

2. Túrótészta

Az áttört túrót lisztezett deszkán alaposan gyúrd össze a receptben megadott többi hozzávalóval. Akkor jó, ha már nem ragad. Formázd cipóvá, és letakarva pihentesd, amíg elkészíted a krémes masszát. Ezután nyújtsd ki kb. 5 mm vastagságúra, lisztezd be, vágd 6-8 részre, és metéld ujjnyi széles csíkokra. Főzd ki lobogó sós vízben, öblítsd le hideg vízzel, és hagyd lecsepegni.

Túrótészta alaprecept - tojás nélkül
Keverőtálban vagy a munkalapon dolgozz simára 20 dkg villával szétnyomkodott rögös tehéntúrót 18 dkg feldarabolt vajjal, 1 csipet sóval és 20 dkg liszttel. Takard le, és pihentesd a hűtőben 1 óra hosszat. Végül nyújtsd ki. Tetszőlegesen felhasználhatod pl. stíriai metélt vagy barackos gombóc készítéséhez.

3. Tejfölös krém

A krémes massza alapja egy tojássárgájával kikevert, extra kemény tojáshabbal lazított tejfölös szósz. Házi vagy zsíros bolti tejfölt, valamint lehetőleg nagy szemű mazsolát tegyél bele, és a túl szárazat előzőleg áztasd be. Citromból kezeletlent vásárolj az ízesítéshez, és mosd le forró vízzel, mielőtt lereszeled a héját. (A bio minőségű tasakos szárított citromhéj kevésbé aromás.) Az édesítéshez érdemes áldozni egy tasak valódi vaníliát tartalmazó Bourbon vaníliás cukorra, mert intenzívebb ízű, mint a sima vaníliás vagy a vanillincukor.

4. Egy kis plusz

Forgasd össze a metéltet a krémes masszával, majd töltsd egy kikent és morzsával meghintett tepsibe vagy tűzálló tálba. Tetszés szerint szórd meg durvára vágott vagy tört dióval, és forró sütőben süsd szép pirosra. Végül hintsd meg porcukorral és kínáld rumos baracklekvárral, ha tetézni kívánod az élvezeteket.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss