Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 színes fűszer az unalom ellen

Dobjuk fel valami szokatlan hozzávalóval vagy fűszerrel a megszokott ételeket!

Kurkuma
A Dél-Ázsiából származó, a gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát indiai sáfránynak is nevezik. Kis mennyiségben szép sárga színt ad az ételnek, gazdagon használva pedig különleges ízt is. Jól illik a rizshez, a különféle párolt zöldségekhez, a húsokhoz és a levesekhez, de fontos alkotóeleme a Worcester-szósznak is.

Torma
Nem csak a konyhában, a népi gyógyászatban is hasznát veszik. Magas kalcium-, valamint C-vitamin-tartalma miatt nagyon egészséges, de számos más jótékony tulajdonsága is ismert. Fogyaszthatjuk nyersen lereszelve, például levesbe téve, pirítósra szórva vagy a friss salátához keverve, de akár krémleves formájában is.

Kapor
A magyar konyha egyik elmaradhatatlan kelléke. Milyen lenne nélküle például a túrós lepény vagy a kovászos uborka?! Termését, levelét és magját is használhatjuk a fűszerezéshez. Frissen és szárítva egyaránt intenzív ízt ad az ételnek. Alapvetően jól illik a túrós fogásokhoz, de a savanyúságok készítésekor is rendre előkerül. Tipp: Hintsük meg szárított kaporral a húslevest, amely így egészen különleges, karakteres ízt kap.

Csili
A tüzes ízek kedvelőinek konyhájában biztosan megtalálható ez a paprikafajta. Őrölve, szárítva vagy frissen is felhasználhatjuk a pörköltek, a szószok, a mártások és a levesek fűszerezéséhez. Extra tipp: Bonbonkészítéskor vagy a lekvárfőzéskor se feledkezzünk meg róla: kis mennyiségben különlegesebbé teszi az adott nyalánkságot!

Ezek is érdekelhetnek

Friss