1. Figyelj oda az arányokra!
Az őszi-téli időszakban kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Neked is ismerős a helyzet, ugye? Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor a zsírosabb, nehezebb fogások a legnépszerűbbek! Azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet, ezért érdemes odafigyelned arra, hogy minden főétkezésnek legalább a felét zöldségek, gyümölcsök tegyék ki. Egy kalóriadúsabb ebéd után például uzsonnára és vacsorára inkább a kímélőbb fogások - például egy könnyed csirkés saláta - mellett dönts.
2. Óvatosan a nassolással!
Egy kis csoki, egy kis mogyoró, egy kis üdítő - hiába figyelsz oda a főétkezésekre, ha közöttük folyamatosan nassolsz. Sokszor hajlandóak vagyunk elfelejteni, hogy minden elfogyasztott falat és korty beleszámít a napi kalóriabevitelbe. Az élelmiszercímkéken viszont minden infót megtalálsz, ezeket áttanulmányozva pedig simán el tudod dönteni, hogy belefér-e délután egy kis csoki vagy egy cukormázas fánk.
3. Viszlát, cukor!
A magyar édesszájú nemzet - legyen szó túrós tésztáról, palacsintáról vagy szilvás gombócról, tuti, hogy neked is hiányérzeted van, ha nem szórod meg őket egy kis porcukorral. A napi ajánlott hozzáadott cukorfogyasztás legfeljebb a teljes kalóriabevitel 10%-a, kb. 12 teáskanálnyi cukor. Ebbe pedig beletartozik minden, az ételek, italok elkészítéséhez felhasznált cukor, méz vagy szirup.
4. Hidratálj és figyelj a kalóriákra!
Az ételek mellett az folyadékbevitel mennyisége és minősége sem mindegy. Naponta legalább 8 pohárnyi folyadékot igyál, ebből pedig minimum 5 pohár víz legyen. Bár sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, de az italoknak is lehet magas kalóriatartalma.