Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 hiba, amit te is elkövetsz tésztafőzés közben

A tökéletes tészta elkészítése nehezebb feladat, mint gondolnád. Még a legprofibb háziasszonyok is belefuthatnak ezekbe a gyakori hibákba!
 1. Rossz tésztát választasz a szószhoz

Igenis számít, hogy milyen formájú tésztát választasz egy adott szószhoz! A vajas vagy tejszínes alapú tésztákhoz például a kisebb, tömör tészták illenek, mint a gnocchi, a paradicsomos alapú szószokhoz pedig a hosszú, vékony tészták, mint a spagetti, vagy az "üreges" tészták, mint a penne - így a paradicsomos szósz a tészta belsejébe is bejut, és minden falatnál intenzíven élvezheted.

2. Túl rövid/túl hosszú ideig főzöd

A főzés ideje a tészta vastagságától és típusától függ. A friss tészta nyilván kevesebb idő alatt megfő, mint a száraz tészta. Az előbbi 4-5 perc alatt elkészülhet, az utóbbinak viszont általában minimum 10 percre azért szüksége van. Ha a tészta csomagolásán nincs feltüntetve a főzési idő, akkor addig főzd, amíg fogkemény, vagyis "al dente" lesz a tészta - ha a kóstolás során már nem érzed a szárított tészta keménységét, akkor kész van!

3. Nem találod el a megfelelő só-víz arányt

Alapvető probléma, hogy általában kevés vízzel főzzük a tésztát. Pedig elég nagy edény, és sok víz kell ahhoz, hogy a tésztákat egyenletesen tudjuk megfőzni, különben könnyen összeragadhatnak. A só mennyisége pedig főként attól függ, hogy milyen szószt készítünk - a parmezános mártások esetében például spórolhatsz a sóval, hiszen a sajtnak önmagában is sós íze van.

4. Nem kóstolod meg a tésztát

Nagyon fontos a folyamatos kóstolás, mert simán túlfőzheted a tésztát. Érdemes legalább négypercenként megízlelni, mennyire puhult meg, így biztos, hogy pont annyira lesz kemény a tészta, ahogy te szereted. Nézd a jó oldalát: így legalább már ebéd előtt falatozhatsz egy kicsit!  

OLASZ TÉSZTAKEDVENC: A RAVIOLI>>> 
OLASZ TÉSZTAKALAUZ>>> 
A LEGFONTOSABB OLASZ TÉSZTASZÓSZOK>>> 
CARBONARA SPAGETTI - AZ ALAPRECEPT, AMIT MINDIG IS KERESTÉL!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss