Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 izgalmas fogás szőlőből, amit ki kell próbálnod!

default user icon
MME
Itt a szüret, esszük a gyümölcsét, isszuk a levét, de nem csak ezért jó, hogy Noé vitt magával szőlőtőkét a bárkájára.
1. Must és murci

A szőlő friss leve nagyon hamar erjed, de az egészséges szőlőből nyert must több hétig eláll a hűtőben, ennek ellenére minél rövidebb időn belül fogyaszd el. A borászatokban kénezéssel tartósítják.

Otthon literenként 0,5-1 g nátrium-benzoátot adhatsz hozzá, ettől 1-2 hét alatt leülepszik, és lefejthető a seprőjéről.

A mustban levő erjesztő gombákat hőkezeléssel is elpusztíthatod, ha az üveget 80 fokos vízfürdőbe állítod 20 percre. Ettől kicsit megváltozik az íze, de élvezhető.

A mustból az újborrá átalakulás néhány hetes fázisában alkoholtartalmú murci keletkezik. A tovább erjedő tejszerű, a szénsavasságtól édeskésen csípős ital ilyenkor meglehetősen sok lebegő üledékanyagot tartalmaz, de főleg Németországban, Ausztriában és Olaszországban számos kedvelője van.

MUSTRÁLÓ - mindent A HEGY LEVÉRŐL >>> 
Mustos receptek >>> 
2. Szőlőmagolaj

A préselés után visszamaradó szőlőmag kiemelkedően magas antioxidáns-tartalmát és az emberi szervezetre kifejtett jótékony hatását először Nobel-díjas tudósunk, dr. Szent-Györgyi Albert írta le. A hidegen sajtolt sárgászöld olaj bőrtápláló és gyulladáscsökkentő hatású, az egészségtudatos táplálkozásban pedig önmagában salátákra csepegtethető vagy öntetekbe keverhető. Sütésre-főzésre nem igazán alkalmas, mert értékes ómega-6 zsírsavai magas hő hatására lebomlanak.

Receptek szőlőmagolajjal >>> 
3. Csurcsela

Ezt a különleges édességet szőlőszüret idején készítik Grúziában. Must és liszt sűrű főzetébe cérnára fűzött mogyorót vagy diót mártogatnak a gyertyakészítésnél alkalmazott módszer szerint, majd az így kapott „kolbászkákat” felfüggesztik és kiszárítják. Sokáig eltartható csemege, amelyet a cérnáról lehúzva, felszeletelve fogyasztanak.

A grúz konyháról és édességeiről itt olvashatsz >>> 
4. Borzselé

Kiváló megoldás a buli után megmaradt bontott üveg bor hasznosítására, ha sajnálod kiönteni. A francia és német borvidékeken nagy hagyománya van a készítésének, és nálunk is kezdik felfedezni a gasztronómiában. Fehér vagy vörös változatban egyaránt kiváló kísérő natúr sültekhez, halakhoz és sajtokhoz (pl. camembert-hez), továbbá feldobhatsz vele egy egyszerű túrótorát és mindenféle hideg desszertet (pl. pudingot, pohárkrémet, citrom- és vaníliafagylaltot). Nem fogsz tőle becsiccsenteni, ha croissant-ra vagy vajas kenyérre kened, mert nagyon alacsony az alkoholtartalma – de utána inkább ne ülj a volán mögé. Pincészetekben, delikáteszboltokban és kézműves lekvárfőzdékben készen is megvásárolhatod.

Így készíts borzselét >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss