Ne használd ugyanazt a konyharuhát több dologhoz
A rongyok moshatóak és strapabíróak, de rosszul használva könnyen terjeszthetik a baktériumokat. Éppen ezért használjunk külön-külön konyharuhát más-más célokra. Például külön használjunk egy rongyot a kéztörlésre, egyet a pult letörlésére és egy másikat a vizes edények törölgetéséhez. Így ugyanis nem szállítjuk át például a kezünkről letörölt bacilusokat a tiszta edényekre.
Tipp: Használj különböző színű vagy típusú konyharuhákat, így biztosan nem kevered őket össze!
Ne használd túl sokáig ugyanazt a mosogatószivacsot
A szivacsok nagyon könnyen a baktériumok melegágyává válhatnak. Az egészséged érdekében cseréld őket legalább heti egyszer! Hosszabb idő után ugyanis több baktérium lehet rajta, mint egy átlagos vécékagylóban, hiába tisztítod rendszeresen.
Ne halogasd a feladatokat
Sokkal kevesebb munkával jár, ha a mikrót vagy a tűzhelyet minden használat után könnyedén áttörlöd, mintha addig halogatod a takarítást, amíg a foltok rászáradnak a felületre. Inkább gyorsan, könnyen tisztítsd meg őket, így nem kell az ételmaradékokat később percekig sikálnod.
Ne keverd össze a tisztítószereket
Elsőre azt gondolhatnánk, két erős tisztítószerből könnyen mixelhetünk egy „szupererős” tisztítószert, ami például egyszerre tisztít és oldja a vízkövet. Ez azonban egészségügyi kockázattal is járhat, ugyanis a különböző kémiai anyagok találkozása mérgező vegyületeket is létrehozhat. Így egyszerre csak egy tisztítószert használj - írja a thekitchn.com!